Thai munkaerővel pótolják az Ausztriában dolgozó magyarokat a Soproni Szociális Intézményben

2023. szeptember 14. – 19:40

Thai munkaerővel pótolják az Ausztriában dolgozó magyarokat a Soproni Szociális Intézményben
Fotó: Facebook / Soproni Szociális Intézmény
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Soproni Szociális Intézmény az ellátottak érdekében a 270 dolgozója mellé – szükség szerint – 20 fő thai munkaerőt kölcsönöz, akik a képzett magyar személyzet mellett, az ő munkájukat segítve, a felügyeletük alatt fognak dolgozni. Erről a Facebook-oldalán tájékoztatta csütörtök délután a lakosságot a határ menti intézmény.

Arról, hogy reggelente Sopron kiürül, mert a város nagy része Burgenlandba megy dolgozni, néhány hete írtunk. Arra tehát nem csodálkozik rá már senki, hogy nem pusztán munkahelyek, hanem teljes szakmák üresedtek ki Győr-Moson-Sopronban.

Az egészségügy és az idősápolás az egyik olyan tipikus terület, ahol, aki csak teheti, átmegy a határ osztrák oldalára, és a többszörösét keresi a hazai béreknek.

A soproni közlemény azonban új fejezetet nyit ebben a történetben. A helyi szociális intézmény négy területért felel, működik

  • a hajléktalanokat ellátó intézete,
  • az egészségügyi
  • és a szociális alapellátója,
  • valamint az idősek otthona.

A thai kölcsönzött munkaerőt – helyben úgy értesültek az érintettek – ez utóbbinál, tehát az idősek otthonában vetik be.

Egy munkaerő-közvetítő szakember ugyanakkor felveti, hogy annyiért, amennyit végül fizetni kell a kölcsönző cégnek, illetve a thai munkaerőnek a szállásukkal együtt, magyar szakembereket is találnának. Persze, ha lennének.

A KSH adatai szerint tavaly 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma. A következő években újabb 500 ezer munkáskézre lesz szükség Magyarországon a leendő beruházások miatt, ezért elengedhetetlenül szükség lesz harmadik országból érkező munkavállalókra – többek között erről is beszélt Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára április közepén.

Ezt megerősítette Orbán Viktor kormányfő is, hozzátéve, hogy ez nagyon sok kérdést vet fel. A Telex ebben a cikkben megpróbálta körüljárni, hogyan toborozzák a Fülöp-szigetekieket, indonézeket, kazahokat, indiaiakat, kirgizeket, mongolokat.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!