Diósjenői polgármester: Migrációs főútvonallá változott a Börzsöny

2023. szeptember 10. – 20:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt napokban tapasztalhattuk, hogy döbbenetesen megnőtt az embercsempész tevékenység a régiónkban. Migrációs főútvonallá változott a Börzsöny, így községünk is”

– ezt Székely József polgármester írja a diósjenői önkormányzat honlapján.

A polgármester tapasztalatai szerint ismeretlen rendszámú, fiatal férfiakkal tömött furgonok és kisbuszok söpörnek végig nagy sebességgel, jellemzően az éjszakai órákban a községen. Hátizsákos – nem turistának kinéző – népes csoportokkal lehet találkozni az erdőben.

„Az, amit a híradóban láttunk a déli határról, az élőben zajlik a szemünk előtt”

– teszi hozzá a polgármester.

Végül Székely József fokozott elővigyázatosságot kér mindenkitől. Arra figyelmeztet, hogy senki ne próbálja saját szakállára megállítani vagy feltartóztatni a járműveket, vagy csoportokat. Ha szükséges, ha fenyegetve érzi bárki magát, hívják a segélyhívót, szögezi le.

Mint a napokban két riportban is írtuk, fokozódik a migrációs nyomás Magyarország déli határszakaszán: szinte mindennaposak a lövöldözések a szerb határnál, közben roncsautókkal telnek meg a déli határ falvai. A szlovák határnál is egyre több a probléma: Szlovákia megelégelte, hogy Magyarország szabadon engedi az embercsempészeket.

Rendőrök elfogott határsértőket őriznek Ásotthalom térségében, 2015-ben – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Rendőrök elfogott határsértőket őriznek Ásotthalom térségében, 2015-ben – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági szerint „számos migráns, akik most Szlovákiában vannak, korábban Magyarországon voltak. Tény, hogy gond nélkül érkeznek hozzánk”. A szlovák államfő meglepőnek nevezte, hogy Magyarországon ezernégyszáz embercsempészt engedtek ki a börtönökből.

Az Európai Bizottság július 14-én új kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert úgy vélték, hazánk megszegi az embercsempészet elleni uniós irányelvet és a büntetéseket meghatározó kerethatározatot.

Egy idén áprilisban elfogadott kormányrendelet az embercsempészet miatt kiszabott szabadságvesztést „reintegrációs őrizetté” alakítja át. Ez azt jelenti, hogy az elítélteket szabadon bocsátják, még akkor is, ha a büntetésüknek csak egy kis részét töltötték volna le. Ezután 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét, hogy a korábbi szokásos lakóhelyük vagy az állampolgárságuk szerinti országban töltsék le a „reintegrációs őrizetet”. Arra, hogy ezt hogyan kövessék nyomon vagy hajtsák végre, az Európai Bizottság szerint a kormányrendelet nem tartalmaz további szabályokat.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban arról beszélt, hogy Magyarországnak azért kellett meghoznia az intézkedést, mert „Brüsszel” nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!