Kocsis Máté azt kéri a kormánytól, hogy állítsák vissza a napelemesek éves szaldóelszámolását

2023. szeptember 5. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

A netadóhoz mérhető hatalmas pofont kaptak a napelemesek, amikor Lantos Csaba energiaügyi miniszter pár napja bejelentette: január 1-jétől változik a napelemes elszámolás.

A kormány terve szerint január 1-jétől nemcsak az újonnan telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba. A havi elszámolás sokkal kedvezőtlenebb a fogyasztóknak, komoly felzúdulást keltett a bejelentés.

A kormány természetesen Brüsszelre mutogatott, de úgy tűnik, ez most nem ment át a választóknak. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán kérte meg Lantos Csabát, hogy

„a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett”.

Kocsis szerint nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, „nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni”.

„A Fidesz a magyar családok érdekeinek védelmére kapott felhatalmazást tavaly a választóktól, és ebbe, bizony, beletartozik a rezsivédelem is” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi energiaárak mellett nincs helye annak, hogy „az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat”.

A Napelem Szövetség inkorrektnek és etikátlannak nevezte a kormány tervezetét, és azt kérték Lantostól, hogy adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a szaldóelszámolás részleteinek kidolgozásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!