Januártól minden napelemesnek jön a havi szaldó

2023. augusztus 27. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a jelenleg zajló Tranzit Fesztiválon készült videóban jelentette be a napelemes rendszerek változásait szombaton. Így nemcsak az derült ki, hogy szeptemberben a minisztérium közzéteszi, hogy a korlátozások után hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban, hanem az is biztossá vált, hogy januártól a nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba.

Lantos a YouTube mellett a TikTokra is feltöltött videóban a napelemes rendszer változását úgy írta le, hogy a korábbi napelemesek élvezhették a szaldóelszámolást, és ez a feltelepítéstől számított tíz évig így is marad, csak az éves rendszer helyett havi elszámolásra állnak majd át január 1-től. Aki újonnan száll be a rendszerbe, annak már bruttó elszámolás lesz, tette hozzá a miniszter.

Ezután Lantos jó hírnek nevezte, hogy szeptemberben kijönnek majd azzal, hogy hol lehet újra napelemeket tenni a háztetőkre Magyarországon. Mint mondta, volt egy korlátozás, mert a gyorsan növekedő napelemparkkal a hálózat nem mindenhol tudott lépést tartani, de közben sok fejlesztés megvalósult, ezért számos településen, számos körzetben ismét lesz lehetőség a telepítésre.

Az energiaügyi miniszter állításaiból részletek nem derültek ki egyik témában sem, így lényegében semmi olyan újdonság nem hangzott el a videóban, amiről ne lett volna már szó valamilyen formában. Az említésre méltó, hogy ezzel a kormányzati oldalról is meg lett erősítve az, hogy januártól a korábbi napelemesek is havi szaldóra állnak át, de az Energiaügyi Minisztérium néhány napja a Világgazdaságnak is erősen utalt már erre, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavaly novemberi rendeletéből is ugyanezt hámozta ki a szakma.

Ahogy azt akkori, részletes cikkünkben írtuk, az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy 2024. január 1-jével lesz változás a rendszerben, az EU ugyanis a fogyasztóknak nagyon előnyös, ám az áramhálózatot potenciálisan túlterhelő éves szaldó helyett előírta a bruttó elszámolásra való átállást. A kormány kommunikációja alapján sokáig arra lehetett számítani, hogy más országokhoz hasonlóan ez nálunk is úgy fog kinézni, hogy a korábbi napelemesek a rendszer teljes élettartama (20-25 év) alatt maradhatnak éves szaldóban,

a MEKH rendelete azonban arra utalt, hogy január 1-jével mindenkit átraknak havi szaldóba, aztán a telepítéstől számított tíz év után nekik is jön a bruttó elszámolás.

A rendelet után Lantos szombati bejelentése alapján most már kétség sem fér hozzá, hogy ez fog történni, amely igazságossági szempontokkal valóban igazolható, azonban a beruházások megtérülési idejét jelentősen kitolja, és újabb eszközök beszerzését is szükségessé teheti, hogy rendesen ki lehessen használni a kiépített rendszereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!