Megtalálta a választ az Energiaügyi Minisztérium a napelemek körüli zúgolódásra: Brüsszel

2023. augusztus 29. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését. A brüsszeli rendelkezések a jövő évtől kötelezik a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. A brüsszeli irányelvnek megfelelő hazai szabályozási tervek finomhangolása folyamatban van, a témában további egyeztetések várhatók” – így kezdte keddi közleményét az Energiaügyi Minisztérium, amelyet azután adtak ki, hogy a napelemet telepítő lakosság, a napelemes szakma és a Napelem Szövetség is egy emberként hördült fel Lantos Csaba energiaügyi miniszter Tranzit Fesztiválon felvett kedélyes, a napelemeseket érintő változásokat bejelentő videójára.

Ebből az derült ki ugyanis, hogy 2024 januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba, ami a netadóhoz mérhető hatalmas pofon a napelemeseknek, és akkor az új telepítőket érintő bruttó elszámolásról még nem is igazán tudni semmit.

Az valóban igaz, hogy az EU elvárja a bruttó elszámolás bevezetését 2024. január elsejétől, de ahogy korábban írtuk, a korábbi kormánykommunikáció alapján azt lehetett gondolni, hogy más országokban is jellemző gyakorlathoz hasonlóan itthon is úgy fog kinézni a dolog, hogy aki 2024 előtt kapott engedélyt az otthoni napelemes rendszerére, az maradhat éves szaldóban a rendszer teljes élettartama alatt (ez összesen 20-25 év). Azaz ez nem lenne egyedi, az EU bruttó elszámolásra vonatkozó elvárása az új belépőkre vonatkozik, a régieket nem szabályozza.

A közleményben a minisztérium azt írja, hogy „a kormány az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is támogatja a családokat abban, hogy saját fogyasztásukat részben környezetbarát napelemes rendszerek telepítésével fedezzék. A híresztelésekkel szemben a már megvalósult és az újabb beruházások az elkerülhetetlen változások jövő évi életbe lépése után is megtérülnek a háztartások számára.”

Azzal folytatják a közleményt, hogy a 2024. január elsejétől hatályos uniós rendelkezésekhez igazodó hazai szabályozás fő elemei a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavalyi döntései nyomán már eddig is ismertek voltak.

„Finomhangolásukon a megvalósult vagy megkezdett fejlesztésekben érintett családok érdekeit figyelembe véve dolgozik az Energiaügyi Minisztérium. Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik valamennyi beruházás megtérülését, a szakmai egyeztetések folytatódnak” – írják.

Kitértek arra is, hogy a napelemek terjedését számtalan módon támogatták és ösztönözték, ezért is lehet, hogy „az ipari és lakossági napenergiás kapacitások minden várakozást meghaladó ütemben bővültek Magyarországon. A tavalyi rekordévben mintegy 1100 megawatt új teljesítmény épült ki, idén már az első nyolc hónapban ennél több kapacitás csatlakozott a hálózatra.”

Az új háztartási napelemes rendszerekre betáplálási korlátozást rendeltek el 2022 októberében – ennek most zajlik a felülvizsgálata, „az ideiglenes zárolás alól felszabadítható körzetekről szeptemberben várható bejelentés.” A kormány emellett 160 milliárd forint összértékben támogat hálózatfejlesztési beruházásokat az ország minden részében, amelyek jórészt az időjárásfüggő megújulók további térnyerését segítik elő, írták, majd még azt is, hogy a hazai energiapolitika a tiszta atomenergiára és napenergiára alapoz, így „a kormány ennek jegyében a családok számára is minden támogatást meg kíván adni a napelemes rendszerek megtérülő telepítéséhez.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!