A Napelem Szövetség szerint inkorrekt és etikátlan a kormány tervezete

2023. augusztus 27. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentésére, miszerint 2014 januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba.

Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke egy Facebook-videóban arról beszélt, hogy rengetegen voltak, akik a tavaly október 31-i határidő előtt telepítettek napelemet, hogy az akkor még éves elszámolás keretében tudjanak elszámolni a szolgáltatóval. Szilágyi szerint a meglévő rendszerek esetében ezzel a mostani bejelentéssel visszamenőlegesen lehetetleníti el a kormány a megtérülést. Emlékeztetett arra, hogy korábban korrekt volt a kormány részéről az az eredeti ígéret, hogy a korábban feltelepítők bent maradhatnak az éves szaldó elszámolásban, írja a Portfolio.hu.

Szilágyi inkorrektnek és etikátlannak nevezte a lépést, mivel nincs olyan uniós rendelkezés, ami tiltaná azt, hogy visszamenőleg ne lehetne megadni ezt a szaldós éves elszámolást.

Ezért azt kérte a minisztertől, hogy adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásában, januárig gondolják át a tervet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!