Egy éve nem történt ilyen: tarolt az ellenzék a Lájkbajnokságban

2023. szeptember 4. – 21:16

Egy éve nem történt ilyen: tarolt az ellenzék a Lájkbajnokságban
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a modern populista politika egyik alapvetése, hogy soha nincs uborkaszezon, és mindig kampány van, az augusztus azért hagyományosan az a hónap szokott lenni a hazai közéletben, amikor legalább pár hétre leáll a daráló. Idén is adta magát, hogy Tusványos után üresbe tegyék a sebességet a politikusok, és elhúzzanak nyaralni, hogy aztán augusztus 20. és a tűzijáték körüli kötelező háborgás/elalélás jelezze a becsöngetést a szünetről. Aztán atlétikai vébé, Tranzit fesztivál, és máris nyakunkon az iskolakezdés, meg az őszi szezon. Na, hát idén kicsit másképp alakultak a dolgok, de mielőtt rátérnénk, hogyan is, lássuk a hagyományos toplistánkat – ennyi lájkot gyűjtöttek a magyar politikusok augusztusban a Facebookon:

InterakciókPosztok száma
1.Hadházy Ákos395 00091
2.Jakab Péter295 000121
3.Márki-Zay Péter280 000150▲▲
4.Novák Katalin273 00068
5.Mesterházy Attila260 000165
6.Orbán Viktor254 00051▼▼
7.Szijjártó Péter242 00094▼▼
8.Szakács László214 000139
9.Keresztes László Lóránt191 00094
10.Karácsony Gergely189 00054
11.Ujhelyi István142 00087
12.Rétvári Bence127 00083
13.Zsigmond Barna115 00083
14.Dézsi Csaba András102 000101
15.Nagy István82 000115

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok az augusztus 1. és 31. közötti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok a legutóbbi pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, stagnáló helyezést, illetve a lista új belépőit mutatják.)

Hooray, hooray, it's a holi-holiday

A politikusok nyaralása kétélű kommunikációs fegyver, lehet vele nagyot aratni (lásd Orbán tavalyi szakállas fotóit Horvátországból), de nagyot bukni is (lásd Szijjártó Péter emlékezetes yachtozását vagy akár Tüttő Kata főpolgármester-helyettes tengerből kilovaglós produkcióját). Nos, úgy néz ki, idén a politikusaink kollektíve úgy döntöttek, inkább nem mennek el nyaralni, vagy ha igen, hát nem osztják meg ennek részleteit a nagyközönséggel. Ez olyan szempontból érthető is, hogy a háború, a rekordinfláció vagy az összeomló oktatás mellett nem jött volna ki olyan jól a fotó a tök üres balatoni strandon 2000 forintos lángost falatozó honatyával/anyával.

Azt persze nem tudhatjuk, hogy tényleg titokban nyaraltak-e, vagy csak a közösségi médiás stábokat küldték el szabadságra, de a fideszes nagyágyúk facebookos oldalai augusztus első két hetében hallgattak, mint a sír. Ez a grafikon például Orbán oldalának aktivitását mutatja:

Fotó: Crowdtangle
Fotó: Crowdtangle

Augusztus 17-én úgy nézett ki a toplista aktuális állása, hogy az első 8 helyen csupa ellenzéki állt (azt, hogy ők nem mentek szabadságra, vagy nyaralás közben pörgették a posztolást, szintén nem tudni). A fideszes nagymenők közül Novák Katalin a 11., Orbán a 18., Szijjártó a 25. helyen állt. Másnap aztán varázsütésre egyszerre kezdtek el mind újra nagyüzemben posztolni, de végül a két és fél hét előny túl soknak bizonyult ahhoz, hogy behozzák. Hát így esett, hogy nemcsak újra ellenzéki győzelem született a Lájkbajnokságban, de csupa ellenzéki áll a dobogón (tavaly augusztusban volt ilyen utoljára).

Ha az egy posztra jutó átlag lájkmennyiséget nézzük, az élboly Orbán (4980), Hadházy (4340), Novák (4010), Karácsony (3500), Szijjártó (2570); ha ugyanezzel az átlaggal a júliusi posztmennyiségüket hozzák, a nagy toplista dobogóján Szijjártó (470 ezer), Hadházy (395 ezer), Orbán (383 ezer) lenne a sorrend. Vagyis Szijjártó stábja nagyon, Orbáné közepesen lazsálta el az augusztust összességében, Hadházy pedig hozta a szokásosat.

Különösen érdekes megnézni az eredményeket hetekre lebontva, szépen látszik a hónap második-harmadik hetében a fideszesek eltűnése (az első hét fele még átlógott júliusból, Tusványos utórengéseivel), aztán augusztus 20. környékén a visszatérés. Szijjártó két hetet is megnyert, összetettben mégis csak a 7. helyre jött be, ennél rosszabb eredménye pont egy éve volt utoljára (amikor egyébként fel sem került a listára – akkor hivatalosan is szabadságon volt).

  • 1. hét: Szijjártó – Orbán – Mesterházy
  • 2. hét: Karácsony – Mesterházy – Hadházy
  • 3. hét: Hadházy – Jakab – Mesterházy
  • 4. hét: Orbán – Hadházy – Márki-Zay
  • 5. hét: Szijjártó – Novák – Hadházy

További random érdekességek

  • Varga Judit kiesett a top 15-ből, pedig volt idő, amikor hónapokig le se lehetett robbantani a dobogóról, és a Lájkbajnokság toplistája is különösen közel állt a szívéhez. Hogy mi lehet az ok, arra majd az Instagram-toplista magasságában visszatérünk.
  • A top 15 összteljesítményén (3,24 millió lájk) nem látszik igazán a fideszes kihagyás, április óta nagyjából 3-3,5 millió között mozog ez a szám.
  • Az Orbán-Szijjártó duó helyét átvevő Jakab Péter és Márki-Zay Péter legutóbb tavaly decemberben, illetve tavaly áprilisban járt a dobogón.
  • A DK és a Momentum úgy vetélkedik az ellenzék vezető erejének pozíciójáért, hogy közben magasan tesznek a Facebookra: a Dobrev–Gyurcsány páros a 37./50. helyen futott be, a túloldalt Tompos Márton a 31., Gelencsér Ferenc a 73., Donáth Anna a 75., Fekete-Győr András a 76., Cseh Katalin a 104. Eközben mikro-, nano- és pikopártok gyakorlatilag a teljes taglétszámukkal ott vannak stabilan a top 15-ben. Már tényleg csak Vona Gábor visszatérése hiányzik, hogy tökéletes legyen a kép.
  • A hónap posztjának címét vita nélkül Hoppál Péternek kell adnunk, aki augusztus 20. alkalmából beleszállt a lengyelekbe és a kollektív Nyugatba, mert „nem köszöntötték fel Magyarországot” (spoiler: amúgy de, felköszöntötték). Aztán kiderült, hogy az egész posztot egy twitteres oroszpárti trolltól copypastelte, ami azért egy kultúráért felelős államtitkártól elég rémisztő médiatudatossági szintet villant fel.
  • A hónap egyik komolyabb sztorija volt Tucker Carlson interjúja Orbán Viktorral, aminek a legviccesebb része az utóélete volt, ahogy fideszes politikusok gyakorlatilag percrőlpercre-tudósítást adtak arról, hogyan növekszik a megtekintések száma a twitteres videón, mintha nem tudnák, hogy ez a szám köszönőviszonyban sincs a valósággal (oké, lehet hogy tényleg nem tudják).
  • A közéleti diskurzus sztártémái amúgy nagyjából ezek voltak a hónapban (szigorúan a közösségi média alapján, érzésre): Tóth Gabi nemi élete, a Carson Coma és Krúbi szigetes koncertjei, Várkonyi Andrea Hell-jegeskávéja, Szoboszlai letérdelése a Liverpool meccsén, Pesty László véralkohol-százaléka a telexes interjú alatt. Tegye fel a kezét, akinek ezek közül bármelyik szerepelt a 2023. augusztusi bingókártyáján.

Fecseg a felszín, hallgat a mély

A nagy fideszes elcsendesedéssel párhuzamosan a Megafon megafonjából is kivették az elemet, a júliusi 65 milliós költés után hirtelen lenullázták a szponzorált posztokat. Azért nem maradtunk így sem világmagyarázat nélkül, a legnagyobb reklámköltések toplistáján az első hét a kormánypárti médiabirodalomból jön. Egy kis kontextus az első helyezetthez: az Origo egyik legszórakoztatóbb rovata.

Hirdetésre költött pénz
1.Origo7 600 000
2.hirado.hu3 300 000
3.Mandiner3 000 000
4.Világgazdaság2 200 000
5.Magyar Nemzet2 200 000
6.Ripost2 000 000
7.Bors1 600 000
8.Demokratikus Koalíció1 600 000
9.Magyar Falu Program1 300 000
10.EU Social1 300 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a július 31. és augusztus 29. közti időszak költéseit mutatják.)

A hónap posztjai

A hónap legnépszerűbb posztjainak toplistáján a legizgalmasabb az, ami nincs ott. Például augusztus 20-i tűzijáték, atlétikai vb, Tranzit fesztivál és Lánchíd-átadás, de legfőképpen: Orbán Viktor. A miniszterelnök jellemzően uralni szokta ezt a versenyt, fénykorában átlag 3-4 poszttal volt ott a top 5-ben, most pedig annyira nincs a közelében sem, hogy a 31. helyen (!!!) találkozunk csak először a nevével. Pedig azért volt vagy 50 posztja a hónapban, ráadásul elég alacsony lájkszámokkal oda lehetett érni most a toplistára. Ez egészen váratlan fordulat, lehet, hogy a szokásos lemezek pörgetésébe (legyen béke, megvédjük a családokat, abcúg Brüsszel, satöbbi) kezd beleunni a hardcore rajongótábor is? Az Orbán-stáb ilyenkor szokta amúgy bevetni az unokákat, az mindig megnyugtatja a Facebook népét, és beindítja az akadozó lájkgenerátorokat.

  1. Dézsi Csaba András videója arról, hogy „életet menteni jó”, szokás szerint semmi köze a győri polgármesterhez, egy netflixes filmből egy részlet, TikTokról közbeszerezve, amit két különböző vízjel is mutat – 42 ezer interakció
  2. Novák Katalin kürtős kalácsot fogyaszt Erdélyben – 22 ezer
  3. Hadházy Ákos ki van akadva azon, hogy Navracsics Tibor átadott egy EU-támogatás nélkül készült zebrát – 21 ezer
  4. Jakab Péter nem túl ízlésesen megköszöni a rendőröknek, hogy eltörték egy NER-közeli milliárdos kezét igazoltatás közben – 19 ezer
  5. Novák Katalin továbbra is Erdélyben, ezúttal a Kis-Cohárd hegy tetején fotózkodik családostul (kicsit fura, hogy miért nem a csúcson felállított keresztnél pózolnak, eléggé adná magát) – 18 ezer

Lássuk az egyes interakciótípusokra lebontva, hogy mely posztok gyűjtötték a legtöbbet:

  • A legtöbb megosztás: Dézsi és a TikTokról nyúlt videó
  • A legtöbb komment: Orbán, hadat üzen az inflációnak, „a multik árspekulációjának véget vetünk”
  • A legtöbb mérges emoji: Hadházy az Átlátszó videóján Orbán unokaöccsének bányáját mutatja be
  • A legtöbb meglepett emoji: Hadházy, Navracsis zebraátadásával
  • A legtöbb szomorú emoji: Hadházy egy neki írt, elkeseredett levelet tesz közzé a hazai gyógyszerhiányról és úgy általában az egészségügy állapotáról
  • A legtöbb szívecske: Újra Dézsi és az „életet menteni jó”
  • A legtöbb nevető emoji: Márki-Zay Péter, „Tegnap Pálffy Istvánnal beszélgettem, mára kirúgták. Pénteken Gulyás Gergely lesz a beszélgetőpartnerem.”

Végül jöjjön a virális posztok toplistája, ahol rendszerint igazi ínyencségeket találunk, és ez alól az augusztus sem kivétel:

  1. Az eddigiek után abszolút nem meglepő módon Dézsi videója – 70× szorzó
  2. Dúró Dóra azt szorgalmazza, hogy töröljék el a képviselők mentelmi jogát – 51×
  3. Wintermantel Zsolt és egy videó az augusztus 20-i tűzijáték fényshow-jának főpróbájáról – 34×
  4. Németh Szilárd Orbán Viktorral és egy földgömbbel pózol, és hármójuk közül ő a legsoványabb – ez most abszolút nem testszégyenítés akar lenni, tényleg mintha sokat fogyott volna, komolyan gratulálunk neki (azért az obligát bizarr kajás poszt se maradhatott el) – 30×
  5. Wintermantel egy újabb videóval, amit ha úgy értelmezünk, hogy a Fidesz oktatáshoz való hozzáállását mutatja, egyszerűen túl tökéletes. Egyrészt lopott az egész, másrészt annyi a mondanivalója, hogy az iskola azért jó, mert a szülőnek kevesebb időt kell töltenie a gyerekével, harmadrészt egy ordító helyesírási hiba éktelenkedik az egész tetején, ami pont az iskolával való viccelődésnél elég kínos – 24×

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

A legtöbb megosztás

Hadházy óriási menetelésben van, az egész nyarat havi 100 ezer megosztásos átlaggal hozta le, ami ebben a sportágban nagyjából olyan teljesítmény, mint sprintben futni le a maratont. Ennek a skálának a túlsó vége Dézsi Csaba András, aki a tiktokos lomtalanított videójával behúzott nyolcezer megosztást, aztán egész hónapban nem sikerült neki összehoznia emellé háromezret, hogy meglegyen a top 10.

Megosztások%
1.Hadházy Ákos115 00029,2%
2.Mesterházy Attila54 00020,6%
3.Szakács László46 00021,4%
4.Márki-Zay Péter46 00016,3%
5.Keresztes László Lóránt37 00019,2%
6.Jakab Péter34 00011,4%
7.Ujhelyi István25 00017,8%
8.Jávor Benedek16 00024,6%
9.Karácsony Gergely12 0006.2%
10.Wintermantel Zsolt11 00016,7%

(A százalékos érték azt mutatja, hogy az adott politikus posztjain az interakciók mekkora hányadát teszik ki a megosztások. Ez nagyjából analóg azzal, hogy az illető követői mennyire hatékonyan terjesztik a mondanivalóját. Az átlag itt 7 százalék körül mozog, és 10 százalék fölött már elég jónak számít az arány.)

Instagram

Instán Orbán megint nyert, annak ellenére, hogy az összes többi toplistán eléggé botladozott – gyanús, hogy ő itt még azután is nyerne pár hetet, ha a Meta bezárná az Instagramot és beolvasztaná a szervereket ócskavasnak. Novák Katalin az erdélyi túrájával nagyot villantott, de az első helyhez azért ez nem volt elég; Szijjártó éppen akkor esett vissza, amikor már elkönyveltük volna, hogy kibérelte a dobogót; Varga Judit pedig a top 10-ből is kiesett. Ez akár arra is utalhat, hogy az EP-s kiküldetésével párhuzamosan kivonják a hazai közéletből is (nem ő lenne az első fideszes, aki így jár).

InterakciókPosztok száma
1.Orbán Viktor129 00032
2.Novák Katalin116 00058
3.Karácsony Gergely47 00030
4.Szijjártó Péter41 00042
5.Hadházy Ákos31 00043
6.Márki-Zay Péter27 00040
7.Szentkirályi Alexandra13 00015
8.Nagy István12 000108
9.Kubatov Gábor7 00013
10.Szalay-Bobrovniczky Kristóf7 00035

Mindeközben a mocsár mélyén

A propagandisták havi toplistáján nagyjából a szokásos kép fogad (jegyezzük fel azért Juszt László visszatérését és Bohár Dániel kiesését), de itt is az a legizgalmasabb, ami nincs a listán. Ezért most csináltunk nekik egy külön listát:

  1. Georg Spöttle, aki amúgy 97 ezer lájkig jutott, szóval majdnem megvolt neki a top 10, de igazából az a figyelemre méltó benne, hogy olyan mélyre merült az orosz propagandában, ahol magyar médiaszereplő még sosem járt (pedig erős a konkurencia).
  2. Az Aktuális, ami ugye a megafonos Filep „A kopasz oszt” Dávid projektje, egy mini-Megafon, ahova tavaly beesett valahonnan 630 millió forint támogatás, és mellesleg 300 millió forintért hirdette eddig a Fidesszel mindig 100 százalékosan egyező véleményét a Facebookon (plusz a Youtube-on még 170-ért). Nem is lesz többé a listán, merthogy megszűnik. Aminek ízlés szerint lehet örülni vagy szomorkodni, de az így már garantáltan nem derül ki soha, hogy honnan is voltak a százmilliói.
  3. A Diétás Magyar Múzsa, amit nagyon nagy rosszindulattal se lehet propagandának nevezni, ezért nem szerepel a listán – mert amúgy az augusztusi 142 ezer lájkjával ott lenne. Az mindenesetre biztató, hogy épeszű politikai-közéleti tartalommal is lehet ekkora elérést generálni a propaganda, a dezinformáció és a gyűlöletlájkok ipari méretű vadászása mellett.
InterakciókPosztok száma
1.Orosz hírek425 000550
2.Nyugati fény275 000966
3.Elemi195 000753▲▲
4.Deák Dániel / Megafon179 00098
5.Trombitás Kristóf / Megafon166 000247
6.Vadhajtások144 0001116
7.Juszt László141 00037
8.Gond-olkodó134 000840
9.Egymillióan a magyar sajtószabadságért120 000276
10.Szánthó Miklós108 000108

A Lájkbajnokság-sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!