Karácsony Gergely: Becsicskulás helyett most tényleg helye és ideje lenne a határozott szavaknak

2023. augusztus 30. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Most tessék, mert most lehet is, kell is keménykedni: ez a gyalázat nem maradhat válasz nélkül” – üzente a kormánynak Karácsony Gergely, miután kiderült: az új állami orosz tankönyvben fasisztának nevezik az 1956-os magyar forradalmárokat, és hibának tartják, hogy az orosz csapatok kivonultak Kelet-Európából, így Magyarországról is.

„Hol vannak most azok, akik mindannyiszor Magyarország megsértését emlegetik, ha netán valaki rosszat mond a kormányukra? A kormány nem egyenlő Magyarországgal, és most egész Magyarországot sérti meg az orosz állam történelemfelfogása. Erre kell kellő határozottsággal diplomáciai választ adni” – írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

„Becsicskulás helyett most tényleg helye és ideje lenne a határozott szavaknak”

– fogalmazott Karácsony, aki egyetért azokkal az ellenzéki képviselőkkel, akik azt követelik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, hogy azonnal rendelje be a budapesti orosz nagykövetet.

Orbán Viktor és a kormány három napja hallgat az ügyben. Eddig egyedül Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára fejtette ki álláspontját az Origónak három mondatban: „1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel.”

A Schmidt Mária vezette XX. Század Intézet egy Facebook-posztot tett ki ‘56-ról, amiben csak azt felejtették el megemlíteni, hogy az orosz tankönyvvel gondjuk lenne. Értelmes választ egyedül Demeter Szilárd küldött a megkeresésünkre, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója felháborítónak nevezte az orosz tankönyv tartalmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!