Menczer: 1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez nem vitakérdés

2023. augusztus 29. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

„1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés”

– reagált az Origónak Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára azután, hogy egy, a Putyin megbízásából készült új orosz tankönyv fasisztának nevezte az '56-os forradalmárokat. A 11-es orosz gyerekek a szeptembertől bevezetett tankönyvből többek között fasiszta múltú radikálisokról és nyugati operatív műveletekről tanulnak majd a magyar forradalom kapcsán – már amikor nem azt a száz oldalt olvassák, amelyen Putyin életét ecsetelik a könyvben. Erről itt írtunk hosszan.

Menczer hozzátette, „minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel”.

Az orosz tankönyvről két napja jelentek meg a hírek, azóta az 1956-os emléket tűzzel-vassal védő kormány képviselői – bár kérdéseinkkel mi is kerestük őket – nem igazán reagáltak arra, hogy az orosz tankönyv lefasisztázta az '56-os magyar hősöket (mellesleg hogy hogyan alakult át a Fidesz kommunikációjában Nyugat-ellenessé 1956, arról itt írtunk hosszan).

Demeter Szilárd megkeresésünkre válaszolva felháborítónak nevezte az orosz tankönyvet. Megkértük a magyar antikommunizmus nagyasszonyát, Schmidt Máriát és az általa vezetett XX. Század Intézetet is, hogy reagáljanak az orosz állami történelemértelmezésre. Választ nem kaptunk, de a XX. Század Intézet posztolt egyet a tankönyv említése nélkül '56-ról, Schmidt Mária pedig annyival intézte el a dolgot egy Facebook-bejegyzésben, hogy

„mi minden eszközt felhasználunk, hogy szembenézzünk a kommunista múlttal, de iszonyatos ellenszélben vagyunk, főleg Nyugatról.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!