A Momentum elnöke Szijjártó Pétert kérdezte, hogy fellép-e külügyminiszterként a történelemhamisító orosz tankönyv ellen

2023. augusztus 29. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez, hogy milyen lépéseket akar tenni azután, hogy egy orosz tankönyvben az 1956-os forradalmat fasiszta ellenforradalomként mutatják be.

A Vlagyimir Putyin megbízásából 11.-esek számára készült történelemkönyvben arról is írtak, hogy „1989-ben megkezdődött a szovjet csapatok egyoldalú kivonása Kelet- és Közép-Európából. Ez egy különösen átgondolatlan döntés volt, mert a szovjet katonai jelenlét gyengülése a szövetséges országokban a nacionalista és szovjetellenes érzelmek erősödését okozta”, írja a szovjet szatellitállamok, például Magyarország elengedéséről a könyv.

A magyar kormány részéről eddig nem kommentálták a tankönyvügyet, a Telex is több kormányzati szereplőnek vagy kormányhoz közeli ideológusnak küldött kérdéseket, de egyedül csak Demeter Szilárdtól érkezett válasz. Az 1956-os emlékezetpolitikát szívesen alakító Schmidt Mária sem reagált kérdéseinkre, csak az általa vezetett XX. Század Intézett rakott ki megkeresésünk után egy olyan Facebook-posztot, ami 1956-ról szól, de az nem derült ki, miért tartották éppen most aktuálisnak a közlést.

A kormány politikusainak passzivitása után Gelencsér a külügyminiszterhez fordult, hogy Magyarország fellép-e a putyini történelemhamisítás ellen. „Mikor és milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy 1956 hősei ne újra fasiszta ellenforradalmárként tűnjenek fel egy propagandisztikus ország határain belül?” – írta Gelencsér.

A Momentum politikusa azt írta Facebook-oldalán: „Egy normálisan működő országban ilyenkor a Külügyminisztérium nem hagyja szó nélkül ezt a felháborító esetet és bekéreti az illetékes nagykövetet. Jelen esetben az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetét.”

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció politikusa az orosz nagykövethez címzett nyílt levelet. „Sem Oroszországnak, sem másnak nem fogjuk eltűrni, hogy a szovjet túlerővel is dacoló nemzeti hőseinket fasisztának bélyegezzék és nem fogjuk eltűrni, hogy a magyar nép szabadságharcát nyugati titkosszolgálatok műveleteivé degradálják” – áll a levélben, amelyben Rónai azt is megjegyzi, hogy a történelemhamisításnál is felháborítóbb, hogy ezt a levelet nem Szijjártó fogalmazta meg.

A Jobbik-Konzervatívok egy közleményben jelezte, hogy Brenner Koloman országgyűlési képviselő délután sajtótájékoztatót tart, amelynek témája: „Kéresse be az orosz nagykövetet Szijjártó Péter!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!