Schmidt Máriáék is reagáltak valamire 1956-ról, csak nem derül ki, mire

2023. augusztus 28. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

1956-ban a nyugati titkosszolgálatok által megszervezett fasiszták lázadtak fel Magyarországon, akik rengeteg embert lemészároltak, de végül a szovjet hadsereg visszaállította a békét az országban – állítja a Vlagyimir Putyin orosz elnök megrendelésére nemrég megjelent új orosz történelemtankönyv. Ez a verzió nem nagyon hasonlít arra, amit a magyar iskolákban tanítanak, ezért megkértük a magyar antikommunizmus nagyasszonyát, Schmidt Máriát és az általa vezetett XX. Század Intézetet, hogy reagáljanak az orosz állami történelemértelmezésre.

Az 1956 emlékezetében nagyon aktív Schmidt Máriától nem kaptunk választ, de a XX. Század Intézet három órával a kérdésünk elküldése után posztolt egyet 1956-ról a Facebookra. A bejegyzésben többek között azt írják: „Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nép függetlenségi harca volt a szovjet megszállók ellen és az általuk ránk kényszerített kommunista diktatúrával és elnyomással szemben.”

Mindössze egy dolog nem derül ki posztjukból: az, hogy miért éppen augusztus 28-án jutott eszükbe az október 23-ára datált 1956-os forradalom. Arról, hogy ennek köze lenne az orosz tankönyvhöz, esetleg elítélnék azt, elfelejtettek írni. A poszt:

Schmidt Mária messze földön híres arról, hogy mindig kiáll a magyar érdekek és a magyar történelmi igazság mellett. Két éve a magyar focidrukkolók rasszista megnyilvánulások sorát produkálták egy, az angolok elleni focimeccsen, amit Boris Johnson akkori brit miniszterelnök is elítélt. Erre Schmidt egy nyílt levélben reagált, amiben azt írta:

„Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele és söprögessen a saját háza táján. Van mit.”

Azt hinnénk, hogy az 1956-os felkelőket lefasisztázó oroszok ellen legalább ilyen hevesen fog kiállni Schmidt Mária. Hétfőn napközben azonban mindössze egyetlen Facebook-posztot tett ki, amiben azt írta:

„Mi minden eszközt felhasználunk, hogy szembenézzünk a kommunista múlttal, de iszonyatos ellenszélben vagyunk, főleg nyugatról.”

Hogy ezzel az új orosz történelemtankönyvre reagált-e, vagy nem, az nem derült ki a bejegyzéséből.

Korábban Demeter Szilárd felháborítónak nevezte az orosz tankönyvet, amelyről először ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!