Schmidt Mária: Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll

2021. szeptember 3. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány egyik főideológusának számító Schmidt Mária egy, a Facebookon megjelentetett nyílt levélben oktatja ki Boris Johnson brit miniszterelnököt, amiért az elítélte a magyar futballszurkolók rasszista megnyilvánulásait.

„Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele és söprögessen a saját háza táján. Van mit”

– üzent Schmidt a brit miniszterelnöknek.

A csütörtökön lejátszott magyar–angol világbajnoki selejtező után az Angol Futballszövetség jelezte, hogy a magyar szurkolók viselkedése miatt a FIFA-hoz fordul. Több angol játékos panaszkodott magyar szurkolók rasszista bekiabálásaira, azt pedig mindenki láthatta-halhatta a tévében, hogy a meccs előtt letérdelő angolokat kifütyülték, majd Raheem Sterlinget gólja ünneplése után megdobálták söröspoharakkal. Szurkolói miatt a magyar válogatott nyáron már komoly büntetést kapott az UEFA-tól, Magyarország 2+1 zárt kapus meccset kénytelen játszani az európai szövetség által felügyelt sorozatokban, és ezek után a FIFA-tól is elképzelhető hasonlóan szigorú büntetés.

Az elfogadhatatlanul viselkedő magyar drukkerek bűnét már Szijjártó Péter külügyminiszter is megpróbálta relativizálni, amikor Facebook-oldalára egy olyan videót tett ki, amelyben angol drukkerek az olasz himnuszt fütyülik ki, de Schmidt Mária még nála is vehemensebben esett neki az angoloknak, és a gyarmatbirodalomtól Trianonig sok minden előkerült.

A történész Schmidt nem először exponálja magát futballügyben, egy korábbi interjújában az ír futballisták térdelése volt az egyik téma, amit ő úgy reagált le, hogy ne higgye senki azt, hogy mert nyugatról jött, beszólhat a magyaroknak. „Amikor Nagy-Britanniából, meg Írországból átjönnek a drukkerek, azok hogy viselkednek? A hollandok? A BL-döntő előtt a »fejlett nyugatiak«️ szétverték Portót. Amikor szétverték Portót, mi beszóltunk nekik? Nem emlékszem, hogy valaki Magyarországról odament volna, és beszólt volna nekik. Legyen abból elég, hogy ők állandóan beszólnak. Nem vagyunk rájuk kíváncsiak” – mondta akkor.

Most is hasonló logikával oktatja Johnsont. Schmidt szerint a britek évtizedek óta csürheként viselkednek, és így volt ez a nyári angol–olasz Európa-bajnoki döntőn is.

„Megvertek több szurkolót, 11-est hibázó fekete bőrű focistáikat rasszista támadások érték. A meccsen jelenlevő Vilmos herceg és Ön sem gratulált a győztes olasz köztársasági elnöknek, ami igazán bunkó dolog. Ahogy az olasz himnusz kifütyülése is. Londont a focidrukkerek összehányták, összevizelték, összeszemetelték. Áttörték a kordont, jegy nélkül nyomultak be, ráadásul pandémia idején, mindenfajta ellenőrzés nélkül. Úgy viselkedtek, ahogy szoktak. Azóta is várom, hogy milyen büntetést kapnak, mert minket persze példásan megreguláznak majd” – írta Schmidt.

Ahogy arról korábban a Telexen is írtunk, Angliában is többször rasszista támadások és kifütyülések érik a letérdelő futballistákat, és maga Boris Johnson sem ítélte el nyilvánosan ezeket a hazai akciókat, miközben az angol szövetség elég keményen fellép a szurkolói rasszizmus ellen.

A Terror Háza Múzeum igazgatója szerint az angol játékosok egy olyan gesztussal (ez lenne a térdelés) hergelték a magyar szurkolókat, ami álságos pótcselekvés. Schmidt úgy látja, hogy az egykori gyarmatbirodalom semmit sem tesz jóvá ezzel a gesztussal. Majd felsorolja, hogy a britek egymillió németet éheztettek halálra az első világháború után, míg a második világháború után több millió indiaival tették ugyanezt. „Mi soha nem gyarmatosítottunk senkit. Ezért azt tanácsolom, hogy olyan országban térdelgessenek, ahol erre igény van” – írta Schmidt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!