45 milliárd forintot ígért Orbán a boszniai szerbek vezetőjének a karmelitás találkozón

2023. augusztus 24. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke összesen 118 millió eurós, azaz körülbelül 45 milliárd forintos megállapodásról egyezett meg a magyar kormánnyal a hétvégi budapesti útján, jelentette be Dodik hétfői sajtótájékoztatóján Banja Lukában, írja a Sarajevo Times.

Ebből 18 millió mezőgazdasági gépek beszerzésére fordítandó, 70 millióból pedig azt a kiesett pénzt pótolják, amit Németország épp Dodik szeparatista politikája miatt nem akart odaadni – vagyis Dodik értelmezésében ez a pénz azokra a projektekre megy majd, amiket „a német kormány szégyenletes módon megpróbált leállítani”.

Azt, hogy az ígért 118 millió eurót pontosan milyen formában kapja a Bosznia-Hercegovinai Szerb Köztársaság, vagy hogy ez már a magyar állam által korábban is beígért pénz-e, Dodik nem részletezte.

A magyar kormány ugyanis komoly támogatásokat juttat a boszniai szerbeknek, korábban az Eximbankon keresztül, kiugróan olcsó hitel formájában adott 45 milliárd forintot Dodikéknak. Emellett 2021 novemberében 110 millió eurónyi magyar állami pénzt is ígértek nekik gazdaságfejlesztésre, de ebből a Szabad Európa szerint még semmi sem érkezett meg.

A csütörtöki kormányinfón megkérdeztük erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki azt mondta: „Én egy 100+ milliós megállapodásról tudok. Ez magyar gazdasági kifektetés, ha úgy tetszik. (…) Mióta a németek kimentek, jobbnál jobb gazdasági lehetőségek nyíltak meg, lehet, érdemes többet is befektetni.”

Kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Dodik a sajtótájékoztatóján arról is beszélt, információkat kért arról, hogyan állnak ezek a bizonyos projektek, amikre majd megy. „A német bank és a Bosznia-Hercegovinai Szerb Köztársaság közötti szerződés ma is érvényes. Azt állítják, hogy nem értenek egyet a kormányukkal, és a szerződés továbbra is érvényes. Jelenleg az írásos megerősítésre várunk, hogy kiderüljön, miről is van szó pontosan.”

Dodik azt is mondta, megegyezés született arról is, hogy létrehoznak egy bizottságot, aminek a feladata a projektek felügyelete lesz majd. A bizottságot pedig ő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogják vezetni.

Közben Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete, Biljana Gutić-Bjelica szerdán a boszniai szerb tévének úgy nyilatkozott, „a korábban megbeszélt projektek megerősítésre kerültek, és új projektekről is született megállapodás. A projekteket felügyelő tanács élén Milorad Dodik és Orbán Viktor magyar miniszterelnök lesznek, ami a tanács komolyságáról tanúskodik.”

A G7 azt írja, Dodik korábban a Mrsovóba tervezett vízerőmű és az Ugljevik 3 hőerőmű fejlesztési projekthez szeretett volna magyar finanszírozást, és cserébe akár társtulajdonosi szerepet is kínált a magyar félnek – így lehetséges, hogy erre ráztak kezet most.

A sajtótájékoztatón Dodik azzal is elbüszkélkedett, hogy Orbánon kívül még milyen vezetőkkel tárgyalt Magyarországon: Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

Arról már nem beszélt, hogy épp most augusztusban a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség vádat emelt ellene, mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit. Nemrégiben pedig még Vlagyimir Putyin orosz elnököt is kitüntette.

Gulyás ezekről a csütörtöki kormányinfón azt mondta a Telexnek, ő nem számít arra, hogy háború vagy bármilyen konfliktus alakulna ki, annak ellenére, hogy egyrészt vádat emeltek Dodik ellen, másrészt a politikus az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia. Gulyás szerint Magyarország nem támogatja ezt az álláspontot, és nem akarnak beavatkozni az ottani belügyekbe.

Orbánék boszniai szerb kötődéseiről, illetve a magyar és boszniai szerb üzleti és politikai érdekekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!