Megérkezett az új tulajdonos, le is állították a Dunaferr nagyolvasztóját

2023. augusztus 9. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől határozatlan időre leállítja a nagyolvasztóját a Dunaferr. A hírt kedd reggel, egy gyárvezetői értekezleten jelentették be – írja a Hvg.hu több hírforrásra és az Argusmedia.com-ra hivatkozva.

A dunaújvárosi acélmű eladását kevesebb mint egy hónapja jelentették be: a Liberty Steel 55 millió eurós (nagyjából 20,9 milliárd forintos) ajánlatot tett. „A vállalat már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte” – írta az eladás előtt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Dunaferr felszámolását tavaly decemberben rendelte el a Fővárosi Törvényszék. A felszámoló Honoratior Kft. 9,6 milliárd forintos minimálárat szabott meg a 3500 embert foglalkoztató acélműért. A Hvg.hu azt írja, hogy a nagyolvasztó leállítása több területet is érint a cégen belül, a változás nagyjából ezer ember munkájára van közvetlen hatással. A lap úgy tudja, hogy azzal indokolták a leállást, hogy

a jelenlegi világpiaci árak mellett nem lehet nyereségesen végezni a gyártást.

Az, hogy pontosan mi lesz, és meddig tart a leállás, egyelőre nem világos. A bizonytalanság viszont tovább nő a Dunaferr körül, aminek egyik eredménye lehet, hogy egyre többen felmondanak és keresnek másik munkát. A Liberty Steelnek egyébként nincs egyszerű dolga. A Dunaferr a legutóbbi információk szerint 500 milliárd forintos tartozást halmozott fel, és annak a cégnek, amely felvásárolta, nemcsak a vételárat kellett kifizetnie, de legalább 37 milliárd forintnyi azonnali befektetés is szükséges ahhoz, hogy a Dunaferr visszakapja az elveszített környezetvédelmi engedélyeit.

A Dunaferr megmentésében egyébként aktívan részt vett a kormány is: az egydolláros Liberty Steellel már februárban tárgyaltak, de szintén februárban jelentették be, hogy az állam fél évig fizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!