Az iváncsai akkugyár nem jelentette be a hatóságnál, hogy veszélyes anyaggal fognak dolgozni

2023. augusztus 2. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

Május végén 10-12 ember lett rosszul az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, az eset miatt a rendőrség nyomozást indított.

Néhány nappal később a dunaújvárosi járási hivatal népegészségügyi osztálya helyszíni ellenőrzést tartott a gyárban, ahol megállapították, hogy az építtető koreai SK On Hungary Kft. nem jelentette be a népegészségügyi központnál, hogy az iváncsai telephelyen veszélyes anyaggal, keverékkel fognak tevékenységet végezni – többek között ez is kiderült Rétvári Bence államtitkár válaszából, amelyet Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott, írta a 24.hu.

Az MSZP frakcióvezetője azt kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy hol tart a mérgezéses tünetek miatt elrendelt nyomozás. A miniszter megbízásából Rétvári államtitkár számolt be az ügy állásáról. Azt írta, hogy a dunaújvárosi rendőrkapitányság június 7-én foglalkozás körében elkövetett gondtalan veszélyeztetés gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

A nyomozók az érintett dolgozókat tanúként kihallgatták, valamint adatkéréssel fordultak az SK On Hungary Kft. felé „további munkavédelmi, veszélyes anyagkezelési dokumentációk, munkaköri leírások, belső szabályzók által lefektetett protokollok beszerzése céljából”. Az eddig beszerzett bizonyítékok alapján konkrét személyt még nem gyanúsítanak.

A dunaújvárosi járási hivatal népegészségügyi osztálya június 5-én helyszíni szemlét tartott az üzem területén. Megállapították, hogy az SK On Hungary Kft. az iváncsai telephely vonatkozásában „a veszélyes anyaggal/keverékkel végzett tevékenységre nem tettek bejelentést az OSZIR Szakrendszeri Információs Szakrendszer-Kémiai biztonsági rendszerbe”. A kémiai biztonsági hiányosságok miatt hivatalból eljárást is indítottak.

Az építésügyi hatóság viszont mindent rendben talált az iváncsai telephelyen, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal azt írta a rendőrségnek, „hogy az építmények kivitelezése folyamatban van, az engedélyezési eljárás lezárult, a használatbavételi engedélyezési eljárás pedig nem kezdődött meg. Az ügyben építési hatóság hatáskörét érintő szabálytalanságot, nem állapítottak meg, részükről további építésügyi hatósági intézkedés az ügyben nem indokolt”. Az iváncsai akkumulátorgyárról ebben a riportban írtunk bővebben.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével nemrég cikksorozatban foglalkoztunk, ennek harmadik részében írtunk arról is, milyen alacsony büntetéseket kapnak általában a szabályokra fittyet hányó ágazati szereplők.

  • Az első részben a gazdasági oldalt mutattuk be;
  • a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak.
  • a negyedik pedig arról szól, a dolgozók és leendő dolgozók szemszögéből milyen munkahelyek jönnek létre ezekkel a beruházásokkal.

A négy anyag legfontosabb tanulságait itt gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!