Orbán Viktor 2030-ig szóló terveket vázolt fel Tusványoson

2023. július 22. – 09:38

frissítve

Orbán Viktor 2030-ig szóló terveket vázolt fel Tusványoson
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délelőtt az erdélyi Tusványoson beszélt Orbán Viktor, az eseményt percről perce közvetítettük a helyszínről.

Tragikus eredményt hozott a legutóbbi romániai népszámlálás, az adatok a kárpát-medencei magyarság meggyengülését mutatják Tőkés László szerint.

„Nem akarunk Európa migránsaivá válni, nekünk itt a helyünk Erdélyben”

– fogalmazott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, hozzátéve: a határon túli magyarok autonómiájának megerősítésére van szükség.

Semjén Zsolt az első sorban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Semjén Zsolt az első sorban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az ukrajnai háború lezárása és a béketeremtés után terítékre kell tenni a kárpátaljai és kárpát-medencei magyarok ügyét szerinte, és nagyobb nemzeti autonómiára van szükség.

„Remélem, a mai együttlétünket senki nem fogja megzavarni” – mondta Tőkés László református lelkész, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, majd köszönetet mondott a fesztivál szervezőinek és Orbán Viktornak, „a gondoskodó nemzet miniszterelnökének a kitüntetett jelenlétéért”.

Arról beszélt Tőkés, hogy Orbán Viktor tavalyi – kevert fajúságról szóló – beszédét a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) nyilvánosan elítélte és gyűlöletbeszédnek nyilvánította, miközben az úzvölgyi katonai temetőben történteket nem ítélik el. Tőkés László megdöbbentőnek nevezte a polkorrekt román diplomácia hungarofóbiáját, és a magyarországi közméltóságok nyilatkozatait kárhoztató kijelentéseit.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a szabadegyetemből kiveszett a román–magyar párbeszéd, és meggyengült a román nemzeti oldal, az RMDSZ pedig kiesett a pixisből az amerikai érdekeket képviselve. Tőkés felszólalásában többször is élesen kritizálta az RMDSZ-t, amely szerinte kisajátította a romániai magyarok ügyét, miközben akadályozza a párbeszédet és az összefogást.

A romániai magyar párt a jövő évi választásokra készülve inkább a szavazatok gyűjtésére koncentrál, mintsem a nemzeti közösséggel foglalkozna – fogalmazott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki szerint a romániai magyar közösségek, pártok összefogására lenne szükség.

„A Fidesz jó példával jár előttünk a nemzeti erők hatékony egyesítésében”

– mondta Tőkés László.

Tusványos-veterán kollégáink szerint idén jóval több a kordon a nagyszínpad körül, mint korábban. Közvetlenül a színpad előtt egy kisebb karámot jelöltek ki, itt székeket is kapnak a hallgatók, azt veszi körül egy kicsit nagyobb karám, ahova szintén csak a meghívott vendégek jöhetnek be (innen közvetíthet a sajtó is), majd végül a tér maradék részén állhat a többi érdeklődő.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A szombat főfellépője Orbán Viktor, de előtte még Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke nyitotta meg a napot. Ő arról beszélt, Tusványos „a magyar nemzetpolitika talán legfőbb műhelye”, majd sorban köszöntött mindenkit, köztük az első sorban ülő összes magyar minisztert.

Németh így köszöntötte Orbán Viktort és Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét: „köszöntöm a prédikátor miniszterelnököt és a forradalmár papot”.

„Annyi ember van itt, mint mezőn a fűszál” – mondta egy telefonáló férfi mellettünk, de azért mégsem telt meg teljesen a nagyszínpad előtti tér.

A színpadon Orbán Viktor, Németh Zsolt és Tőkés László. „Orbán, Orbán” – skandálták sokan, amikor a magyar miniszterelnök napszemüvegben megérkezett.

A román nacionalisták azt kifogásolják, hogy regisztráltak, de nem engedték be őket. A szervezők ellenben előre közölték velük, hogy hiába regisztrálnak, nem fogják őket beengedni.

Közben megérkezett Orbán Viktor is, az éneklő nacionalisták és román zászlók mellett kellett behajtania.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Orbán beszédére közel 40-50 román érkezett, mindegyiküknél volt román zászló, vagy a kezükben, vagy épp abba burkolóztak. Egészen a beléptetőkapuig eljutottak, ahol a csendőrsorfal állta útjukat.

A tömeg azt mondja, nem engedik be őket, pedig lenne joguk bejutni, Orbánt kritizálják, mondván, a miniszterelnök revizionista. Molinó is van náluk, amire azt írták románul, hogy Erdély az ő földjük, utalva arra, nem akarják, hogy Orbán Erdély területén belpolitizáljon, mintha még mindig Magyarország része lenne Erdély. Azt kiabálják, hogy „ez magyar föld?”, mire a tömeg úgy reagál, „nem, ez román föld!” Egy másik molinón pedig ez áll: „béke az, amikor az úzvölgyi temetőben is lesznek román keresztek”.

Fotó: Molnár Réka / Telex Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Az egyik szervező arról beszélt, bejelentették a rendőrsége, hogy lesz tüntetés, így mindenki számított arra, hogy ide fognak jönni Orbán beszéde alatt.

A román nacionalisták pár napja is megüzenték Orbánnak Tusványoson román zászlók lobogtatásával, hogy „Erdély mindörökre román föld”.

A Tusványos fesztivál egyik meglepetésvendége egyértelműen a nemrég börtönből kegyelemmel szabadult Budaházy György, akit Bayer Zsolt előadásán szpottingoltunk. A Telexnek a helyszínen röviden azt mondta, csak érdekelte, milyen ez a Tusványos, azért jött el, nem kifejezetten Bayer beszélgetésére. Orbán Viktor beszédére természetesen azért itt marad.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Komoly rendőri készültség van a tusványosi fesztivál helyszínén, mert román nacionalista csoportok arra készülnek, hogy román zászlókat lengetve zavarják meg Orbán Viktor beszédét. „Szombaton román karokra van szükség Tusnádfürdőn, hogy Orbán Viktor előtt emeljük magasba a molinónkat és a trikolórt. Ezúttal anélkül, hogy azokat kitépjék a kezünkből vagy megtapossák!” – üzente a közösségi oldalán Mihai Târnoveanu, a Nemzet Útja csoportosulás vezetője, aki tavaly egy társával „Valami örök: Erdély román föld!” feliratú molinóval érkezett a fesztiválra.

„Nem szabad felülni a provokációnak, de legyünk határozottak, figyelmesek, segítőkészek”

– mondta Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő a megnyitón, és hozzátette: nem szabad megrettenni a hívatlan vendégektől.

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere is azt kérte a résztvevőktől, hogy legyenek toleránsak a hívatlan vendégekkel szemben, és „mutassák meg, hogy tényleg itt lesz a béke ideje”.

A belépést idén külön regisztrációhoz kötötték, és a szervezők péntek este közleményben jelezték, hogy visszautasítják a szélsőséges román szervezethez (Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință) tartozó személyek belépését a rendezvényre, „valamint mindazon személyeket, akik esetében fennáll a gyanúja annak, hogy törvényt sértenek, vagy veszélyt jelentenek a résztvevők biztonságára”.

Orbán Viktor szerdán érkezett meg Tusnádfürdőre, miután Bukarestben Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel, Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével és a román közlekedésügyi miniszterrel, Sorin Grindeanuval ebédelt. A beszélgetésen a Transtelex cikke szerint többek közt a Budapest-Bukarest gyorsvasút megépítése is szóba került.

A magyar miniszterelnök pénteken a határon túli magyar politikai szervezetek vezetőivel ebédelt, majd este beugrott a sepsiszentgyörgyi (Sepsi OSK) focicsapat meccsére. A magyar állami támogatásból felépített stadion díszpáholyában Diószegi Lászlóval, a Sepsi OSK tulajdonosával és Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével nézte végig a meccset, de több magyar miniszter is a lelátóról osztott meg szelfiket Facebookon. A román sajtó a meccsről beszámolva sietett kiemelni, hogy a sepsiszentgyörgyi fociklub 2022-ben több mint 6 millió eurót kapott a magyar kormánytól.

El is telt az ötnapos Tusványos fesztivál, szombaton szokás szerint Orbán Viktor sztárfelépésével zárul a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort.

A miniszterelnök Tusványoson szokta lezárni az előző politikai idényt, és itt jelöli ki a stratégiai céljait is. Itt beszélt először az illiberális demokráciáról 2014-ben, tavaly pedig nagy port kavart a kevert fajúságról szóló értekezése.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az idei fesztivál mottója „a béke ideje”, ami nem meglepő, hiszen az elmúlt egy évben, az orosz–ukrán háború kitörése óta a magyar kormány úton-útfélen a békéről beszél a maga módján.

A program a hagyományok szerint alakult: nappal politikai beszélgetések, este pedig magyar együttesek léptek fel. Idén is itt volt a Quimby, de koncertezett Péterfy Bori, a Pál utcai Fiúk és a Republic is, szombaton este pedig az Ismerős Arcok teszi fel a pontot az i-re.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!