Orbán, medve, békemantra és Miatyánk a tusványosi fesztivál megnyitóján

2023. július 19. – 11:13

Orbán, medve, békemantra és Miatyánk a tusványosi fesztivál megnyitóján
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Most nagyon kicserélődtek az emberek” – állapította meg mellettünk egy férfi a bálványosi szabadegyetem első napján. Két méterrel arrébb valaki épp egy narancssárga Tusványos feliratú zászlót simogatott meg, miközben még mindig csak a cölöpöket verték le abban a sátorban, ahol az egyhetes fesztivál hivatalos megnyitóját a magyar parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke, Németh Zsolt tartotta.

A férfinak annyiban biztosan igaza volt, hogy közülünk többen most vagyunk itt először, hogy megnézzük a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, amit az erdélyi Tusnádfürdőn tartanak (innen az összevont név, a Tusványos), és aminek idén is Orbán Viktor miniszterelnök a sztárfellépője.

Kávét a szerda délelőtt tízes kezdésre csak nehezen tudtunk szerezni a fesztivál területén, a legtöbb helyen még csak melegedtek a gépek. A negyedik kis büfében viszont szerencsénk volt, a presszókávé 8 lej (nagyjából 600 forint), a tejes kávé 10 lej (körülbelül 750 forint) volt. Az ételek között pedig még a fideszes Németh Szilárd is találhat kedvére valót: a pacalleves 25 lej (körülbelül 1900 forint), száz gramm grillezett csülök pedig 12 lej (908 forint) körül mozog.

A macikkal ne kezdeményezzünk párbeszédet

Az idei fesztivál mottója „a béke ideje”, ami nem meglepő, hiszen az elmúlt egy évben, az orosz–ukrán háború kitörése óta a magyar kormány úton-útfélen a békéről beszél a maga módján. A program a hagyományok szerint alakul: nappal politikai beszélgetések, este pedig népszerű magyar együttesek lépnek fel. Idén is itt van a Quimby, de koncertezik Péterfy Bori, a Pál utcai Fiúk és a Republic is, szombaton pedig az Ismerős Arcok teszi fel a pontot az i-re.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A méltán híres Nélküled előtt viszont még Orbán Viktor fog beszédet tartani szombaton, a miniszterelnök ugyanis Tusványoson szokta lezárni az előző politikai idényt, és itt jelöli ki a stratégiai céljait is. Tusványoson beszélt először az illiberális demokráciáról 2014-ben, tavaly pedig nagy port kavart a kevert fajúságról szóló értekezése. „Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – mondta a kárpát-medencei népekről Orbán, akinek a beszédét román nacionalisták zavarták meg. „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!” Vagyis: „Valami örök: Erdély román föld!” Ez volt ráírva a molinóra, amit román nacionalisták tartottak fel.

A tavalyi esemény után Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja vezetője felszólította a román elnöki hivatalt és a kormányt, hogy tiltsa be Orbán Viktor „magánlátogatásait” a román állam területén, mert szerintük ezek valójában politikai jellegűek, és olyan célkitűzései vannak, amik súlyosan sértik a román alkotmányt. Tîrnoveanu és társai most is készülnek: szombaton román zászlók lobogtatásával üzennék meg a magyar kormányfőnek a román nacionalisták, hogy „Erdély mindörökre román föld”.

„Nem szabad felülni a provokációnak, de legyünk határozottak, figyelmesek, segítőkészek” – mondta erről Németh Zsolt a megnyitón, szerinte ugyanis nem szabad megrettenni a hívatlan vendégektől. Arról is beszélt, hogy Tusványos a párbeszéd fóruma, hiszen a párbeszéd minden helyzetben segít – kivéve, ha medvékről van szó.

„A macikkal ne kezdeményezzünk párbeszédet, mert a macik gyakran félbeszakítanak minket”

– szellemeskedett, a közönségnek pedig ez nagyon tetszett.

Toró T. Tibor, Németh Zsolt és Potápi Árpád a szervezők és a sajtó gyűrűjében a megnyitó előtt Tusványoson – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Toró T. Tibor, Németh Zsolt és Potápi Árpád a szervezők és a sajtó gyűrűjében a megnyitó előtt Tusványoson – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere is azt kérte a résztvevőktől, hogy legyenek toleránsak a hívatlan vendégekkel szemben, és „mutassák meg, hogy tényleg itt lesz a béke ideje”.

Szinte már hazajárnak Tusványosra a magyar miniszterek is: idén Lantos Csaba, Szalay Bobrovniczky Kristóf, Nagy István, Gulyás Gergely, Csák János is felbukkan egy-egy beszélgetésen, de szerepelni fog még Németh Szilárd vagy Kósa Lajos is.

Demeter Szilárd, L. Simon László és Hoppál Péter együtt próbálják megfejteni az aktuális kulturális trendeket, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig ellenzéki képviselőkkel, az MSZP-s Molnár Zsolttal, a jobbikos Brenner Kolomannal és az LMP-s Kanász-Nagy Mátéval ül le vitázni a 2024-es választások előtt. A Telex egész héten a helyszínről jelentkezik, a lehető legtöbb eseményről részletesen beszámolunk természetesen, írásban és videóban.

Tusványos, a béke szigete

A szerdai megnyitó elején előbb áldást mondtak erre „a gyönyörű rendezvényre, a résztvevők és szervezők életére, hiszen mi másra lenne nagyobb szükségünk, mint áldásra”, majd elmondtak egy Miatyánkot.

Popa Ilona erdélyi főszervező, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Potápi Árpád, a Miniszterelnökség államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke és Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere a megnyitón – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Popa Ilona erdélyi főszervező, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Potápi Árpád, a Miniszterelnökség államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke és Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere a megnyitón – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Popa Ilona erdélyi főszervező, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Potápi Árpád, a Miniszterelnökség államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke és Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere a megnyitón – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Németh Zsolt ezután a békéről, a békéről és a békéről beszélt, meg többféle háborúról. Az orosz–ukrán háborúról például azt, hogy nem hisz annak katonai megoldásában, és Magyarországnak vigyáznia kell, hogy a háború végén ne találja magát a vesztesek oldalán. Ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a magyarok minden alkalommal elítéljék az orosz agressziót, és kiálljanak Ukrajna önvédelmi joga mellett.

Az orosz–ukrán háború mellett össznemzeti háborúról is beszélt Németh, ami szerinte meghatározza a mindennapokat Magyarországon és a Kárpát-medencében. Azt mondta, a magyar nemzetiség védelmének ügye nehéz helyzetbe került az ukrajnai háború kitörése óta, hiszen az oroszok ürügyként használják az orosz kisebbség védelmét.

„Egy kulturális háború részesei vagyunk a nyugati világban” – folytatta Németh, aki szerint az alapvető értékek – mint a múlt eltörlése, a nemi szerepek – kérdőjeleződnek meg a nyugati világban. A képviselő szerint Magyarország célja kizárólag a kulturális önvédelem lehet, amiben nemzetközi szövetségeseket keresünk.

Németh Zsolt és Potápi Árpád – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Németh Zsolt és Potápi Árpád – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Tusványos a béke szigete 1990 óta” – jelentette ki Németh, és a fesztivál jelentőségéről beszélt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.

„Olyan találkozásoknak, beszélgetéseknek lehetünk itt tanúi, amelyek sokszor visszaköszönnek a kormányzati politikában”

– mondta Potápi. Szerinte „a magyar nemzetpolitika egyik merítési lehetősége Tusványos”. Az évkezdetnek két pontja van az államtitkár szerint: január 1-je a hivatalos, a nem hivatalos pedig Tusványos. Az előző évet itt tudják elemezni, és itt készülnek a jövő évre.

„Az elmúlt 12-13 év egyik legfontosabb eredménye, hogy a nemzeti összetartozást meg tudtuk erősíteni a gyerekekben, a fiatalokban, saját magunkban” – mondta az államtitkár, aki szerint minden magyar embernek legalább egyszer el kell jutnia Erdélybe. Azt is elmesélte, hogy ő Nagy-Magyarországot, lovat és nőt tud csak rajzolni, ez pedig „gyakorlatilag az egész identitásomat kifejezi” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!