Román nacionalisták zavarnák meg Orbán Viktor beszédét

2023. július 22. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly rendőri készültség van a tusványosi fesztivál helyszínén, mert román nacionalista csoportok arra készülnek, hogy román zászlókat lengetve zavarják meg Orbán Viktor beszédét. „Szombaton román karokra van szükség Tusnádfürdőn, hogy Orbán Viktor előtt emeljük magasba a molinónkat és a trikolórt. Ezúttal anélkül, hogy azokat kitépjék a kezünkből vagy megtapossák!” – üzente a közösségi oldalán Mihai Târnoveanu, a Nemzet Útja csoportosulás vezetője, aki tavaly egy társával „Valami örök: Erdély román föld!” feliratú molinóval érkezett a fesztiválra.

„Nem szabad felülni a provokációnak, de legyünk határozottak, figyelmesek, segítőkészek”

– mondta Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő a megnyitón, és hozzátette: nem szabad megrettenni a hívatlan vendégektől.

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere is azt kérte a résztvevőktől, hogy legyenek toleránsak a hívatlan vendégekkel szemben, és „mutassák meg, hogy tényleg itt lesz a béke ideje”.

A belépést idén külön regisztrációhoz kötötték, és a szervezők péntek este közleményben jelezték, hogy visszautasítják a szélsőséges román szervezethez (Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință) tartozó személyek belépését a rendezvényre, „valamint mindazon személyeket, akik esetében fennáll a gyanúja annak, hogy törvényt sértenek, vagy veszélyt jelentenek a résztvevők biztonságára”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!