Tőkés László: A Fidesz jó példával jár előttünk a nemzeti erők hatékony egyesítésében

2023. július 22. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Remélem, a mai együttlétünket senki nem fogja megzavarni” – mondta Tőkés László református lelkész, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, majd köszönetet mondott a fesztivál szervezőinek és Orbán Viktornak, „a gondoskodó nemzet miniszterelnökének a kitüntetett jelenlétéért”.

Arról beszélt Tőkés, hogy Orbán Viktor tavalyi – kevert fajúságról szóló – beszédét a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) nyilvánosan elítélte és gyűlöletbeszédnek nyilvánította, miközben az úzvölgyi katonai temetőben történteket nem ítélik el. Tőkés László megdöbbentőnek nevezte a polkorrekt román diplomácia hungarofóbiáját, és a magyarországi közméltóságok nyilatkozatait kárhoztató kijelentéseit.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a szabadegyetemből kiveszett a román–magyar párbeszéd, és meggyengült a román nemzeti oldal, az RMDSZ pedig kiesett a pixisből az amerikai érdekeket képviselve. Tőkés felszólalásában többször is élesen kritizálta az RMDSZ-t, amely szerinte kisajátította a romániai magyarok ügyét, miközben akadályozza a párbeszédet és az összefogást.

A romániai magyar párt a jövő évi választásokra készülve inkább a szavazatok gyűjtésére koncentrál, mintsem a nemzeti közösséggel foglalkozna – fogalmazott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki szerint a romániai magyar közösségek, pártok összefogására lenne szükség.

„A Fidesz jó példával jár előttünk a nemzeti erők hatékony egyesítésében”

– mondta Tőkés László.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!