Hivatalos: szeptembertől nem a MOK dönt az orvosok etikai ügyeiben

2023. július 18. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptembertől nem a Magyar Orvosi Kamara (MOK), hanem az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) dönt az orvosok, fogorvosok és egészségügyi dolgozók etikai ügyeiben, megjelent a vonatkozó rendelet a Magyar Közlönyben – szúrta ki a 24.hu. Március 2-án sürgősségi eljárásban fogadta el a parlament fideszes többsége azt az indítványt, ami jelentősen csorbítja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) befolyását, elsősorban azzal, hogy eltörli a kötelező kamarai tagságot az orvosok között. Ebben szerepelt az a módosítás is, hogy az etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezik át, ahogy az új etikai kódexet is ez a szervezet alkotja meg, és az egészségügyért felelős miniszter hagyja jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódex felett.

A 24.hu cikke szerint a Magyar Közlönyben megjelent rendelet nem tartalmaz érdemi újdonságot a társadalmi egyeztetésre benyújtott tervezethez képest, noha bevezetése ellen a MOK tiltakozott.

A kormány és a MOK között húzódó konfliktusról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A problémák már az új ügyeleti szerződések miatt elkezdődtek. Mi is megírtuk, hogy Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet. Az új ügyeleti rendszert elvileg az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani a kormányzat, de a Magyar Orvosi Kamara február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit. A helyzet akkor élesedett, amikor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bírálta az orvosi kamarát egy kormányinfón, azt mondta: a Magyar Orvosi Kamara véleménye elvtelen, tűrhetetlen, nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget.

Erre a kamara úgy reagált, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában mindenki önkéntesen vesz részt, a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!