Tej, csirkemell, sajt, vaj – ezekre keresnek a leggyakrabban az online árfigyelőn

2023. július 14. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Alig két hét alatt már 510 ezer látogatója volt az online árfigyelő rendszernek, amit azzal a várakozással indított el a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a piaci verseny fokozásával lejjebb szorítsa az árakat. Az online felületen bárki ellenőrizheti, hogy egyes termékek mennyibe kerülnek a különböző kereskedőknél.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium pénteki közleménye szerint a szabadszavas keresések száma az első tíz napban megközelítette a 186 ezret,

a látogatók leggyakrabban a tej, a csirkemell, a sajt és a vaj szavakra kerestek rá.

„A közel két hetes működés alapján megállapítható, hogy az árfigyelő hatékony, az érintett áruházláncok már több termék esetében is határozottan csökkentették áraikat” – írják az MTI-n közzétett közleményben.

Július 1. és 12. között az online árfigyelő rendszerbe kötelezően szolgáltatandó 62 termékkategóriából 55 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai. Több mint 20 százalékkal lett olcsóbb a fokhagyma, az alma és az újburgonya, közel 10 százalékkal csökkent a pulykamell, tojás, egyes kenyérfélék és a túró ára. Mint megjegyzik a közleményben is, az árcsökkentések mögött a június 1-jén elindított kötelező akciózás is meghatározó szerepet játszott.

Az árfigyelő rendszerbe kötelezően a legnagyobb, éves szinten legalább 100 milliárd forint nettó árbevétellel rendelkező kiskereskedők – az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco – szolgáltatnak adatot minden nap. Ez azt jelenti, hogy az árfigyelő mintegy 1200 üzletben a 62 termékcsoportba tartozó több mint 1000 különböző termékre vonatkozóan tartalmaz áradatokat. A rendszerhez önkéntes alapon is lehet csatlakozni, ezt a szándékot a Gazdasági Versenyhivatal felé szükséges jelezni.

A kormány márciusban jelentette be, hogy az infláció elleni harc részeként online árfigyelő rendszert hoznak létre, külön munkacsoport is alakult ennek kidolgozására. Egy májusi Magyar Közlönyben jelent meg az online árfigyelő működésére vonatkozó részletes szabályozás.

A kormány abban bízik, hogy az év végére sikerül egyszámjegyűre csökkenteni az inflációt, sőt, Orbán Viktor péntek reggel már arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy lehet, már 2-3 hónappal az év vége előtt sikerül ezt a célt elérni. Júniusban még 20,1 százalék volt az infláció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!