Orbán Viktor: Ha az amerikaiak akarnák, holnap reggel béke lenne

2023. július 14. – 07:35

Orbán Viktor: Ha az amerikaiak akarnák, holnap reggel béke lenne
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A kétnapos sopronbánfalvai kihelyezett kormányülésről jelentkezett be Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel.

A miniszterelnök arról beszélt, a kihelyezett kormányülés eltér a hagyományostól: az aktuális ügyek (háború, migráció, infláció) mellett a nagy ügyekről is tudnak ilyenkor beszélni. Csütörtökön az ország tíz-húsz éves energiaellátásáról, a kedvező földrajzi fekvés kihasználásáról, a világban zajló mezőgazdasági-technológiai folyamatokról tárgyaltak, pénteken a hadsereggel és a családtámogatási rendszerrel foglalkoznak húsz-huszonöt éves távlatban gondolkodva.

Orbán arról tájékoztatta a kormányt a NATO-csúcs után, hogy „a háború el fog húzódni”, mert szerinte „a nyugatiak háborút akarnak”, elsöprő a háborúpártiak aránya. Ezért szerinte arra kell felkészülnie magyar kormánynak, hogy a háború és a szankciók nem fognak eltűnni.

„Ha Ukrajnát felvettük volna a NATO-ba, az azonnali világháborút jelentene”

– jelentette ki a kormányfő, aki szerint mindenképp meg kellett akadályozni, „le kellett takarítani” az ukránok arra vonatkozó igényeit a NATO-csúcson, hogy Ukrajnát felvegyék a katonai szövetségbe.

Amikor a népe megmaradásáért küzd Ukrajna, akkor őket a külvilág nem érdekli – mondta Orbán, aki megértő Zelenszkijjel, de az ukránok kommunikációs stílusát szokatlannak tartja. „Ha bajban vagy, és segítséget kérsz, akkor viselkedj rendesen” – üzent a miniszterelnök az ukrán elnöknek, miután Zelenszkij Ukrajna NATO-csatlakozásáért lobbizott. „Az ukránok agresszívek, követelőznek” – állapította meg Orbán.

A miniszterelnök szerint azzal nem kerülnek közelebb a békéhez, hogy újabb és újabb fegyvereket szállítanak Ukrajnának, csak a helyzet eszkalálódik.

„Ha az amerikaiak akarnák, akkor holnap reggel béke lenne”

– mondta Orbán, aki szerint Ukrajna már rég elvesztette a szuverenitását, és csak az USA-n múlik a háború folytatása. Hogy az amerikaiak miért nem akarják lezárni a háborút, arra Orbán a NATO-csúcson sem kapott választ.

Lehet, hogy már ősszel egy számjegyű infláció lesz

Üstökön kell ragadni, le kell birkózni, le kell taposni az inflációt – mondta Orbán az Európa-rekorder magyar inflációról, hozzátéve: megvan a terve a kormánynak, hogy az év végére miként csökkentik egy számjegyűre az inflációt. Úgy látja, jó pályán vannak, és szerinte most nem az infláció mértéke a fontos, hanem a csökkenő tendencia.

„Lehet, hogy egy-másfél hónappal hamarabb el tudjuk érni ezt a célt”

– fogalmazott bizakodva a miniszterelnök.

A háború és infláció mellett a migrációról is beszéltek a kihelyezett kormányülésen. Áttekintették, hogy milyen jogi és politikai eszközei vannak a kormánynak, hogy megakadályozza Brüsszel tervét „a migránsgettók építéséről”.

Orbán szerint a „brüsszeli szirének hangját” kellő tisztelettel meghallgatják, de a tapasztalataink azt mondatják velünk, hogy „no migration”. A kormány továbbra is kitart az álláspontja mellett, hogy csak az jöhet be az Európai Unió területére, akinek lefolytatták a menekültügyi eljárását.

„A magyar modellt kell követni. Ezért nincs Magyarországon migráns gyakorlatilag. Ezért néznek ránk irigykedve azok, akiket elárasztottak a migránsok”

– mondta a kormányfő, aki szerint az új szabályok lerombolnák Európa egyetlen sikeres határvédelmi rendszerét. Brüsszel szerint az a helyes, hogy be kell engedni a migránsokat – magyarázta Orbán, aki szerint a magyarok három másodperc alatt kipenderítenék a kormányt, ha a nyugat-európai migránspolitikát követné.

Orbán szerint kiderült, hogy zsoldosokkal állnak itthon szemben, „valutában, dollárban, fontban, euróban fizetik a magyar ellenzék tekintélyes részét”. Úgy véli, Brüsszel bármikor fel tudja használni a magyar baloldalt arra, hogy ránk kényszerítse a migránskvótákat és a migránsgettókat. „Nem szabad engedni a baloldal egyetlen követelésének sem” – tette hozzá.

„Szuverenitási kérdésnek látom” – mondta Orbán a Karácsony Gergely 99 Mozgalmához érkezett 506 millió forintról. Szerinte komoly probléma, ha a főpolgármestert meg lehet vásárolni pénzzel külföldről, mert akkor nem a magyar emberek érdekeit nézi, hanem a külföldi megbízói érdekei szerint hoz döntéseket.

„A korrupció mindenhol bűncselekmény”

– állapította meg Orbán, aki szerint rendet kell vágni a magyar jogszabályokban, és törvényben kell kimondani, hogy bűncselekményt követ el, aki eladja Magyarország szuverenitását.

Orbán szerint pénteken a magyar borászok helyzetéről is beszélnek a kormányülésen, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba az új hulladékgazdálkodási rendszer miatt, amely az üvegek visszaváltását is szabályozza.

A kormány csütörtökön ült össze a sopronbánfalvai kolostorban, és pénteken is folytatják a tanácskozást. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a témakörökről az MTI-nek azt mondta, a célok változatlanok: „letörjük az inflációt, megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a családokat, megvédjük a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!