Elstartolt az árfigyelő: a legolcsóbb tojás most Magyarországon 63 forint

2023. július 1. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-től, azaz mától elindult az állami árfigyelő rendszer.

Az Árfigyelő nyitó oldalán a trappista tömbsajt, a sertés, a tojás, a kenyérfélék és a tej szerepel, ezekben a jelenlegi állás szerint az Auchan vezeti az olcsósági listákat. Versenyez még: a Lidl, a Tesco, a Spar, az Aldi és a Penny.

Az Árfigyelő nyitó oldala – Forrás: https://arfigyelo.gvh.hu/
Az Árfigyelő nyitó oldala – Forrás: https://arfigyelo.gvh.hu/

A legolcsóbb termékek ára ezek szerint:

  • Trappista – 1899 Ft/kg
  • Sertéscomb – 1279 Ft/kg
  • Tojás – 629 Ft/10 db
  • Félbarna kenyér, 500g – 399 Ft/db
  • Tej (UHT) – 206 Ft/l

Az online árfigyelő rendszerbe bekerülő, bejelentési kötelezettséggel érintett termékek körét a Központi Statisztikai Hivatal által kezelt inflációs fogyasztói kosárban szereplő jelentős súlyú, illetve éves alapon nagymértékben dráguló termékkategóriák figyelembevételével határozzák meg, rögzítve az egyes termékkategóriák egyéb azonosító adatait, valamint a termékekhez tartozó ártípus megjelölését, írtuk.

A kormány márciusban jelentette be, hogy az infláció elleni harc részeként online árfigyelő rendszert hoznak létre, külön munkacsoport is alakult ennek kidolgozására. Egy májusi Magyar Közlönyben jelent meg az online árfigyelő működésére vonatkozó részletes szabályozás, amelynek értelmében adatot kell szolgáltatniuk a legnagyobb kereskedelmi üzletláncoknak, mint amilyen például az Aldi, a Lidl, a Spar és a Penny is.

Májusban 21,5 százalék volt az infláció, 2020 vége óta most először csökkentek az árak az előző hónaphoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!