Fél órával az esemény előtt küldték ki a meghívót Bóka János parlamenti meghallgatására

2023. július 3. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Fél órával, egészen pontosan 34 perccel az esemény előtt küldték ki a sajtómeghívókat Bóka János országgyűlési meghallgatására. Ahogy arról beszámoltunk, Varga Judit igazságügyi miniszter lemondása után az uniós ügyeket külön tárcához sorolják, és Bóka János európai ügyekért felelős államtitkárt nevezték ki immár miniszterként az ügyek élére.

Gulyás Gergely közlése szerint a tisztséget augusztus 1-jétől tölti be Bóka, aki minisztériumot is kap Európai Uniós Ügyek Minisztériuma néven – az erről szóló módosítót már be is nyújtotta a kormány a parlamentnek. Gulyás azt mondta, a miniszterelnök abban állapodott meg Tuzson Bence leendő igazságügyi miniszterrel, hogy egy „tiszta” igazságügyi tárcát fog vezetni, ezért bízta meg Orbán Viktor az európai uniós ügyek vitelével Bóka Jánost.

Bóka miniszteri kinevezését az is indokolttá teszi Gulyás elmondása szerint, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét. „Így az új miniszter feladata az elnökségre való felkészülés koordinálása az ország uniós szövetségeseivel, illetve a kormányon belül a szaktárcákkal is” – mondta Gulyás Gergely.

Az viszont érthetetlen, miért 14:11 perckor küldték ki a Telex részére a meghívót Bóka János miniszterjelölti meghallgatására az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága előtt – ami 14:45-kor kezdődött.

Kollégáink úton vannak a helyszínre, az eseményről nemsokára tudósításban számolunk be.

Arról már a Telexen is írtunk, hogy Tuzson Bence nem szeretne uniós ügyekkel foglalkozni, mert „egy tiszta, hagyományos igazságügyi minisztériumi struktúrát” szeretne. Tuzson Bencét, Rogán Antal jobbkezét, ebben a cikkben mutattuk be. Tuzson Bence azután ül az igazságügyi miniszteri székbe, hogy a múlt héten lemondott a posztról Varga Judit. Az ő legemlékezetesebb pillanatait ebben a cikkben foglaltuk össze, itt pedig arról írtunk, hogy a távozásával még nem halványulnak ügyei, arról pedig, hogy egy dolog van, amiben biztosan nem hibázott, itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!