Orbán szerint vegyi raktár nem lesz Soroksáron, de akkumulátorgyárakat építeni kell, és vendégmunkásokra is szükség van

2023. július 3. – 17:05

frissítve

Orbán szerint vegyi raktár nem lesz Soroksáron, de akkumulátorgyárakat építeni kell, és vendégmunkásokra is szükség van
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A DK-s Kálmán Olga szerint az kormány kétbalkezes polikája miatt van az európai átlagot kétszer meghaladó „orbáni infláció”. A miniszterelnök szerint ők mindent megtesznek az infláció csökkentéséért, bevezették a kötelező akciózást is, ami augusztustól nem 10, hanem 15 százalék lesz.
  • A momentumos Tompos Márton a 2007-es Orbánt idézve azt mondta: a kormány az orosz utat járja az energiapolitikában. A 2023-as Orbán szerint viszont jó, hogy a média-; az energia- és a bankszektorban nagy a nemzeti tulajdon aránya.
  • Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint nem szabad eladni az értékes állami ingatlanokat, amelyek között az állami alkalmazottak több üdülője is van. Orbán szerint viszont a katonáknak és a rendőröknek nem nyaralást, hanem pénzt kell adni.
  • A jobbikos Lukács László György szerint nem jó, hogy az államilag támogatott cégek elbocsátják a magyarokat és vendégmunkásokat vesznek fel helyettük. Orbán szerint viszont nemrég egy szigorú vendégmunkásokról szóló törvényt fogadtak el, ami biztosítja, hogy a vendégmunkások nem vehetik el a magyarok munkáját.
  • A Mi Hazánk-os Novák Előd szerint Magyarországot nem a határkerítés, hanem az alacsony bérek védik meg a migránsoktól. A kérdésre, hogy miért nem kobozzák el a déli határon elfogott migránsok telefonjait, Orbán azt mondta: még nem vitte rá őket a lélek.
  • A párbeszédes Szabó Rebeka az állítólag Soroksárra tervezett vegyianyag-raktárról kérdezte Orbánt. A miniszterelnök szerint ilyen vegyielosztó-üzem nem fog épülni Budapesten, de akkumulátorgyárakra nagy szükség van, azért versenyzünk, hogy Európában nálunk legyen a második legnagyobb gyártás.
  • Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szerint Szijjártó Péter egyfajta fordított konkvisztádorként gyarmatosítja Magyarországot azzal, hogy kiárusítja a természetet és az olcsó munkaerőt a kínaiaknak. Orbán szerint viszont az emberek munkát akarnak, a következő évtizedekben pedig ott lesz munka, ahol akkumulátorgyárak vannak.
  • A fideszes Selmeczi Gabriella a szerintük a Szikra Mozgalomhoz kötődő pedofilbotrányról kérdezte Rétvári Bencét. (A valóságban a Szikra tagjának élettársa laptopján találtak pedofil képeket). Rétvári erre azt mondta: nem érti, ha az ellenzék letérdelt a meleglobbi elől, akkor miért ítéli el a pedofíliát.
  • A KDNP-s Hollik István arról kérdezett, hogy vajon honnan származik a Karácsony Gergelyhez kötődő 99 Mozgalom korábbi, több mint 500 millió forintos bevétele. Válaszában Panyi Miklós államtitkár azt mondta: a dollárbaloldal külföldi befolyás alá került, ezzel zsarolhatóvá vált.

A parlament hétfői úgynevezett hot topikja valószínűleg a státusztörvény lesz, amiről kedden dönt majd a parlament. A pedagógusok státusztörvényét június 16-án rendkívüli ülésen tárgyalta az Országgyűlés, több mint 18 órán át tartott a vita. A kulturális bizottság fideszes többsége pár nappal később, június 22-én már elfogadta a törvényjavaslat végső verzióját, de az utolsó, döntő szót az Országgyűlés mondja ki.

Itt írtunk részletesen a státusztörvény tartalmáról, itt pedig arról, hogy kedd reggeltől tüntetést is szerveznek a státusztörvény elfogadása ellen a Parlament elé. A kormány július első hetére – azaz mostanra – múlt héten rendkívüli parlamenti ülést jelentett be.

Kedden szavaz a parlament emellett Lázár János építési és közlekedési miniszter állami építési és beruházási törvénytervezetéről is. Ez a magyar cégeket hozná helyzetbe. A jogszabálynak kimondott célja, hogy a tervezésnél, a kivitelezésnél erősödjön a magyar építőipari cégek helyzete. Lázár korábban úgy foglalta össze a tervezet célját, hogy: „magyar alapanyagokból, magyar munkavállalókkal, magyar szaktudással a magyar haszon érdekében.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!