A státusztörvény elfogadása ellen tüntetnek a Parlamentnél kedd reggeltől

2023. július 2. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva


Legyünk mi a változás! címmel szervez tiltakozást kedd reggelre a Kossuth Lajos térre az Egységes Diákfront és az aHang, ugyanis aznap szavaz az országgyűlés a státusztörvényről. A demonstrációt egész napra tervezik, élőben közvetítve, hogy hogyan dönt a Parlament.

A tanév végével és a státusztörvény miatt több tanár mondott fel az elmúlt hetekben. Az év végén távozó tanárok létszáma valószínűleg nőni fog, ha a kormány valóban elfogadja a tanárok új jogállásáról szóló státusztörvényt. Ugyanis csaknem ötezer pedagógus jelezte, ha ez megtörténik, elhagyják a pályát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erre úgy reagált: ez az aktív pedagógusoknak csak a három százaléka. A kormány tehát nem készül arra, hogy tömegesen mondanának fel a pedagógusok.

A pedagógusok státusztörvényét június 16-án rendkívüli ülésen tárgyalta az Országgyűlés, több mint 18 órán át tartott a vita. A kulturális bizottság fideszes többsége pár nappal később, június 22-én már elfogadta a törvényjavaslat végső verzióját, de az utolsó, döntő szót az Országgyűlés mondja ki. Az ellenzéki pártok több mint negyven módosító javaslatot nyújtottak be a javaslathoz, de ezeket egytől egyig leszavazták a bizottság kormánypárti tagjai.

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. Ebben szó van a bérrendezésről és a teljesítményértékelés bevezetéséről, de

a legfontosabb változás, hogy megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni.

Itt írtunk részletesen a státusztörvény tartalmáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!