Márki-Zay megalapította a Mindenki Magyarországa Néppártot

2023. június 24. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Megalakult a Mindenki Magyarországa Néppárt, jelentette be szombaton Márki-Zay Péter. Azt már januárban tudni lehetett, hogy egy ilyen nevű szervezetet jegyeztettek be Hódmezővásárhelyen.

A polgármester szerint öt olyan téma van, ami megkülönbözteti őket a többi párttól, ezek a következők:

  1. A néppárt a rendszer ellenzéke és nem a része, vagyis most nem ellenzékre, hanem ellenállásra van szükség; mivel szerinte az Orbán-rendszer választáson leválthatatlan, ezért a szabályok megváltoztatására kell törekedni.
  2. Szerinte ők „önzetlenül kiállnak” minden megsértett, meghurcolt társadalmi csoport mellett, mint például a tanárok, egészségügyi, rendvédelmi dolgozók vagy diákok.
  3. „Kultúraváltásban” is hisznek, ami szerintük azt jelenti, hogy Magyarország a korrupció miatt szegény, és az itteni emberek emiatt vándorolnak ki. Ők viszont hisznek abban, hogy a családtagok vagyonnyilatkozatainak is nyilvánosnak kell lenniük, valamint hogy „a kampányokat nem közpénzből kell finanszírozni, az adományokkal viszont részletesen el kell számolni”.
  4. Ami még megkülönbözteti őket a többi párttól, az Márki-Zay szerint az, hogy nekik nincsenek állami forrásaik, csakis adományokból működnek.
  5. Az Európai Néppárthoz akarnak majd csatlakozni.

Márki-Zay Péter bejelentette azt is, hogy a párt csak az EP-választásokon indul 2024-ben, az önkormányzati választásokon nem.

Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Néppárt egyik alelnöke azt is mondta, szerintük ők egy érdemi alternatívát tudnának nyújtani a jelenlegi rendszerrel szemben, mert a mostani politikai palettán nincs erre alkalmas párt. Várják a fiatal arcokat is a pártba.

És hogy valójában milyen párt is a Mindenki Magyarországa Néppárt? „Európai, nyugatos párt, amely számára a magyar nemzeti érdekek és értékek képviselete lapvető jelentőségű, ugyanakkor nyitott gondolkodás és 21. századi szemlélet jellemzi”, jellemezte Bana.

A párt ősszel akarja majd megtartani az alapító kongresszusát, írja az MTI.

A hódmezővásárhelyi polgármester már a 2022-es országgyűlési választás másnapján arról beszélt, a vereség után sem adta fel tervét, hogy új pártot alapít, szerinte ezzel ugyanis még tartozik azoknak a fiataloknak és jobboldaliaknak, akik segítették őt az addigi hónapokban. De már azelőtt is belengette, hogy a „civilek pártját” akarja létrehozni.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom ellen egyébként most épp az ÁSZ vizsgálódik, szerintük ugyanis a 2022-es országgyűlési választás ellenzéki kampányának egyes részleteit külföldi finanszírozásból fizették. Az ÁSZ becslése szerint összesen kb. 1,7 milliárd forint lehet az az összeg, ami külföldi finanszírozásból érkezett a mozgalmon keresztül az ellenzéki pártok kampányára, az ÁSZ büntetése pedig ennek az összegnek akár közel a duplája, 3-3,5 milliárd forint is lehet.

Az ÁSZ-jelentéstervezetére az ellenzéki pártok korábban úgy reagáltak a Telexnek, az csak fideszes pártérdekek kiszolgálása, az ellenzéki pártok totális ellehetetlenítése, az Orbán-kormány túlhatalmának további növelése, és „amíg a Fideszt és a Megafont nem büntetik meg, minden bírság hiteltelen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!