A parlament június–júliusi üléstervében szerepel a svéd NATO-csatlakozás kérdése

2023. június 15. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Tavasszal még elhalasztották, de június–júliusban már szavazhat a parlament Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. „A svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásától szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat” című napirendi pontot az Atv.hu vette észre a parlament honlapján közzétett június–július havi üléstervben.

Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, pontosan melyik napon fog szavazni a parlament a svéd NATO-csatlakozásról.

Az észak-atlanti szövetség legutóbbi bővítését ratifikáló javaslatot még tavaly júliusban nyújtották be az Országgyűlésnek. A finn csatlakozást a magyar parlament végül megszavazta – a képviselőcsoport két nappal Törökország után jelentette be a támogatását –, de a svédeké azóta is húzódik. A javaslaton feltűnően hosszú ideje ülnek a képviselők. Kormányzati források szerint a parlament a július 11–12-i vilniusi NATO-csúcsig a svédek csatlakozását is megszavazná. Erről itt írtunk bővebben.

A parlamenti ülésszakot nemrég hosszabbították meg július 7-ig. A parlament június 16-án kezdi meg a rendkívüli ülésszakot, két hétig viszont a hírek szerint nem fog ülésezni, ezért valószínű, hogy a svéd NATO-csatlakozás kérdése csak július elején kerül majd az Országgyűlés elé.

A csatlakozás elfogadását sürgetheti, hogy az Egyesült Államok nemrég arra hivatkozva blokkolt egy 735 millió dolláros fegyvereladást, hogy Magyarország még nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását. A Honvédelmi Minisztérium erre azt reagálta, hogy nem is akart HIMARS-rakétarendszert vásárolni. A minisztérium azt mondta, a kormány tavaly kért információkat a rakétarendszerről, de mivel nem kaptak választ az amerikai féltől, lezártnak tekintették a kérdést.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!