Törökország hamarabb fogja ratifikálni Finnország NATO-tagságát, mint a svédekét

2023. március 15. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország „nagy valószínűséggel” ratifikálja Finnország NATO-tagságát, erősítette meg két török ​​tisztviselő a Reuters hírügynökségnek. Finnország tagságát Svédországtól függetlenül hagyják jóvá, annak ellenére, hogy a két ország közös pályázatot indított, hogy a nyugati katonai szövetség részévé váljon.

Törökország többször is kijelentette, hogy Svédországnak további lépéseket kell tennie a kurd fegyveresek támogatói ellen. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szerint megnőtt annak a valószínűsége, hogy Finnország Svédország előtt csatlakozik a NATO-hoz.

Törökországon kívül egyedül Magyarország az, amelyik egyik tagjelölt ország esetében sem hagyta még jóvá a csatlakozási kérelmet. Kedden derült ki, hogy a kormány még egy héttel eltolta a szavazást a parlamentben az ügyről. Alig volt olyan törvényjavaslat az elmúlt 13 évben Magyarországon, aminek az elfogadásához 240 napnál is több időre volt szükség, mint most a svéd–finn NATO-csatlakozás ratifikálásához. Egy Ferenci Tamás statisztikus által készített adatbázisból kiderül, hogy a 2010 óta kihirdetett közel 2300 törvény közül mindössze 14 javaslaton ült ilyen sokáig vagy ennél is hosszabb ideig az Országgyűlés. Erről bővebben itt írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!