MEKKora ötlet: a II. kerület kecskékre és bárányokra cserélné a fűnyírókat

2023. május 30. – 20:57

MEKKora ötlet: a II. kerület kecskékre és bárányokra cserélné a fűnyírókat
Fotó: Vincze Barbara / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Van valami szokatlan abban, amikor egy budapesti polgármester nevén nevez egy kecskét a hivatala előtti téren. Bazsalikom, a kecske ezzel a jelenséggel találkozott kedd délután a Mechwart liget zöld gyepén – és nem mintha ez egy pillanatra is megzavarta volna abban, hogy egy alacsonyabb faágról lelegeljen néhány levelet.

A második kerület feltűnően trendérzékeny és gyorsreagálású polgármestere, Őrsi Gergely ezúttal egy zöld-urbanista ötlettel rukkolt elő: ősi gyepmenedzsereket, patásokat hozott kísérleti jelleggel fűnyíró-helyettesítőnek úgy száz méterre a körúttól kedd délután. Az eseményt így harangozta be a Facebookon:

„Május 30-án kísérleti jelleggel kecskék és birkák segítségét vesszük igénybe a Mechwart ligetben. Ezúttal nem fűnyíróval és motoros kaszával gondozzuk a zöldterületet, hanem a Barka Állatsimogató kedvenceinek adjuk át a terepet, hogy vidáman legelhessenek.”

A Mechwart liget erre a célra elkerített részére a bárányokon és kecskéken kívül a gyerekeket, hozzátartozóikat és az állatbarátokat is beengedték. Igazi kettő az egyben kísérlet zajlott a röpke bő egy óra alatt:

  • a fű magassága szemmel láthatóan ütemesen csökkenni kezdett,
  • miközben a körülöttük nyüzsgő gyerekek lelkesedése egyre nőtt.

Az esemény előtt tájékozódtam a két kérődző állat legelési szokásairól, és az derült ki, hogy míg a kecskék nem túl válogatósak, és akár egy bokor leveleiből is szívesen csemegéznek, addig a bárányok a fűkaszák valódi konkurenciái: „Legelési sajátossága, hogy a füvet az ajkaival tépi, ezért nagyon mélyen legel, azaz rövidre rágja a füvet” – olvasható a szakirodalomban és Borsi Zsolt, a Barka Állatsimogató munkatársa is erről biztosított minket a helyszínen. Mint mondta, akár két óra leforgása alatt is szemmel látható lesz a változás.

Ő egyébként nem hallott hasonló kezdeményezésről más önkormányzatnál, bár 2020-ban Márki-Zay Péterék – igaz, nem bárányokkal és kecskékkel, hanem – rackákkal vágatták le a füvet Hódmezővásárhely egy részén. „Külföldön ugyanakkor van példa ilyen legeltetésre városokban” – mondta Borsi. Mi is írtunk arról, hogy a bécsi Duna-szigeten néhány éve májustól novemberig fűnyíró bárányok dolgoznak. Az állatok 2020-ban 14 hektárt legeltek le, a mérések szerint sokkal több rovarfaj látogat a területekre, mint amennyi a gépi nyírású rétekre megy.

Fotó: Vincze Barbara / Telex Fotó: Vincze Barbara / Telex
Fotó: Vincze Barbara / Telex

Az ötlet Őrsi Gergely polgármester fejéből pattant ki, és

az is kiderült, hogy a polgármesteri hivatal kreatív stábja nem veti meg a szóvicceket, sőt! Az esemény a „MEKKvárt” fantázianevet kapta,

és nehéz eldönteni, hogy ez jobb vagy rosszabb, mint az eredeti helyszínre, a Kelemen László utcához tervezett MEKKelemen-szóvicc lett volna (talán a legszerencsésebb megoldás az lenne, ha a kerületben is gyorsan felavatnának egy Kecskeméti utcát).

Így nézett ki a kísérlet: egy kosárpályányi füves területet körbekerítették kordonokkal, előbb megérkeztek rá az állatok, majd nem sokkal később a gyerekek (még egy tudásmorzsa: a kecskék nagyon tanulékonyak és hamar rájönnek arra, hogyan lehet kiszökni a kerítés mögül. Ha egyszer rákapnak erre, nehéz őket leszoktatni a szökésről, így a kordon elengedhetetlen.) „Nyilvánvalóan nem ezzel a technikával szeretnénk a teljes kerületet lekaszálni, de minden kerületrészen van olyan terület, ahol megismerhetik a gyerkőcök, milyen érzés állatok között lenni, így az állatsimogató házhoz jön” – beszélt nekünk az esemény másik céljáról Őrsi.

Fotó: Vincze Barbara / Telex
Fotó: Vincze Barbara / Telex

A második óra felénél leszakadt az ég, az első óra tapasztalatai alapján a Mechwart liget egyes részein szeretnék rendszeressé tenni az állati erővel történő fűnyírást.

„A bárányok és a kecskék sem hangtalanok, de cserébe legalább nincs körülöttük olyan masszív benzingőz, mint a fűkaszák körül. És hát természetes talajtrágyázást is végeznek, emiatt nem lehet minden helyszínen bevetni őket.”

Nem csak a budai kerület az egyetlen, ahol észlelték, hogy a tavaszi Budapesten más élőlények is élnek az ember mellett: a napokban a 13. kerület erős megütközést és jelentős tiltakozást váltott ki azzal, hogy a fiókáikat védelmező anyavarjak „problematikáját” akarják úgy megoldani, hogy madárcsapdákat állítottak fel, amivel lassú éh- és szomjhalálra ítélik a fiókákat. Mivel a Mechwart ligetben is élnek varjúcsaládok, megkérdeztük Őrsit, tervezik-e követni a 13. kerület példáját. Mint mondta, ők most épp azt vizsgálják, hány védett madárfaj lakja a Mechwart ligetet, ami miatt esetleg természetvédelmi védettségre lenne érdemes. A polgármester egyúttal kijelentette, hogy a 2. kerületben nem lesznek varjúcsapdák. Varjúügyben annyit tesznek, hogy a játszóterek és parkok környékén a hulladélgyűjtőkre tetőt helyeznek, hogy ne onnan guberáljanak az amúgy roppant okos madarak.

Két állatsimogatás közben amúgy szülőket, nagyszülőket és kecskerajongó huszonéveseket is kifaggattunk a kísérletről, mindenki helyeslően bólogatott, látszott, MEKKora ötlet a vidéki életformát, ha csak rövid időre is, behozni a nagyvárosba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!