Orbán Viktor: Nekem nincs olyan élénk fantáziám, hogy valaki egy atomhatalmat képes legyőzni

2023. május 5. – 07:35

Orbán Viktor: Nekem nincs olyan élénk fantáziám, hogy valaki egy atomhatalmat képes legyőzni
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Már a háború kirobbanásakor is az volt a magyar álláspont, hogy aligha lesz ennek a háborúnak nyertese. Vesztesei lesznek, de nyertesei nem” – kezdte a szokásos háborús helyzetértékelést Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök szerint Oroszország a NATO falába ütközik, és nem tudja a nyugati modern fegyvereket és a háborút korlátlanul finanszírozó USA-t legyőzni. „Csak a nyugatiakon meg Amerikán múlik, hogy meddig hajlandó és mennyi pénzt költeni.” A másik oldalon Oroszországnak azonban sokkal több embere, katonája, erőteljesebb fegyverzete és atomfegyvere van, mint Ukrajnának, és Putyin nem fogja csak úgy feladni magát.

„Nekem nincs olyan élénk fantáziám, hogy valaki egy atomhatalmat képes legyőzni”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az oroszok nem fogják ölbe tett kézzel nézni, hogy valaki legyőzi őket és megöli az elnöküket. „Aki azt mondja, hogy valaki itt győzhet, nem ismeri az európai történelmet és az alapvető katonai törvényszerűségeket.”

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy az amerikaiak háborús kampányt folytatnak Magyarország utcáin plakátokkal, de nem engedjük, hogy belepréseljenek minket a háborúba. „Nehéz hetek elé nézünk” – mondta Orbán az ukrán katonai ellentámadásokról, de úgy véli, az ukrán katonai offenzíva után letisztul a kép.

„Azt hiszem, hogy ez az utolsó nagy lehetősége az ukránoknak, hogy valamilyen katonai sikert érjenek el. Ha ezt a golyót kilövik, ha ez megtörténik, akkor látjuk, hogy a szemben álló erők között a tényleges erőviszonyok micsodák, és egy ilyen letisztultabb, világosabb helyzetben több lehetőség nyílik a békét szolgáló diplomáciai akcióknak is” – mondta lényegében Ukrajna feladásáról Orbán.

Szerinte a békében leginkább mi vagyunk érdekeltek, és az önérdekünk azt mondatja velünk, hogy legyen egy nagy és sikeres Ukrajna a szomszédunkban.

A fegyvergyártók, a spekulánsok, a csempészek óriási profitra tettek szert a háborún a miniszterelnök szerint. „Soros György mindig is azon álmodozott, hogy valahogy beteszi lábát az Ukrajnába, és hogy hozzájut Oroszország természeti erőforrásaihoz.”

Orbán: Ami a szívünkön, az a szánkon

Orbán régóta forgolódik a magyar politikában, de nem emlékszik ilyen boldog három napra az elmúlt harminc évből, mint ami Ferenc pápa látogatása alatt volt Magyarországon. A katolikus egyházfő a puszta jelenlétével megfékezte az összes vitát, támadást, rosszindulatot, ezek zárójelbe kerültek, elvesztették a jelentőségüket. „Az ország más állapotba került erre a három napra” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ferenc pápa budapesti látogatása után Orbán úgy érzi, a Vatikán elszánta magát, és mozgósítani fogja az erejét, a kapcsolatait, a befolyását, és megpróbál gátat szabni a vérontásnak.

Ehhez előbb összegyűjtik azokat az országokat, amelyek békét akarnak. Orbán szerint Magyarország is ezek közé tartozik, rajtunk kívül azonban alig van olyan ország, amely nyíltan ki mer állni a békéért a nemzetközi színtéren. „Ami a szívünkön, az a szánkon” – mondta, hozzátéve: ebből gyakran van bajunk a nemzetközi politikában.

Az ukrán gabonaimportról azt mondta Orbán, hogy a háború elején Magyarország jóindulattal állt a kérdéshez, de az Európai Bizottság már megint átvert minket, és visszaélt a hatalmával. Eredetileg arról volt szó, hogy Európán keresztül adják el az ukrán gabonát Afrikába az éhezőknek. A spekulánsok aztán behozták az ukrán gabonát Közép-Európába, itt eladták, és ezzel tönkretették a magyar, a román és a lengyel gazdákat – magyarázta a miniszterelnök. Az Európai Bizottság ezt pontosan tudta szerinte, és nem tett semmit.

A lengyelek aztán elindították a közép-európai felkelést, és megszüntették az ukrán gabonaimportot. Ha Brüsszel nem képes lépni, akkor Magyarország és Lengyelország fizikai gátat szab az ukrán gabona behozatalának – mondta Orbán. „Csak magadra számíthatsz. Ki kell állni az érdekeidért” – szűrte le ebből a történetből a tanulságot a kormányfő, aki szerint ez is azt mutatja, hogy óvatosan kell kezelni Ukrajna uniós csatlakozását, mert olyan bajt hozhatunk a fejünkre, hogy attól fogunk koldulni.

„Ha miniszter úr valahova beteszi a lábát, ott valami történni fog”

– dicsérte meg Orbán Lázár Jánost a vármegyebérlet bevezetése miatt, amikor a kormány gazdasági döntéseit sorolta.

Az interjú végén pedig arról az uniós kezdeményezésről beszélt, amely szerinte megszüntetné a tagállamok önálló külpolitikáját. Az egyhangú döntés helyett a többség dönthetne külpolitikai kérdésekben, eltörölnék a tagállami vétót. Orbán úgy látja, ezzel szemben inkább a nemzeteket kellene megerősíteni, amiket a globalista és pénzügyi erők, a spekulánsok meg akarnak szüntetni. Erről csütörtökön a CPAC Hungary konferenciáján is beszélt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!