Pressman: Magyarországnak az ukrajnai háborúra kéne fókuszálnia az álproblémák helyett

2023. május 4. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak az ukrajnai háborúra és nem az „álproblémákra” kellene összpontosítania – mondta el az amerikai nagykövet az AFP-nek adott interjúban.

„Ez nem a wokeizmusról szól. Ez Oroszországról szól” – mondta, utalva arra, hogy csütörtökön amerikai és európai konzervatívok egy budapesti CPAC találkozón „a wokeizmus vírusáról” beszéltek.

Budapest immár második éve ad otthont a Konzervatív Politikai Akciókonferenciának (CPAC), amelyen főként amerikai és európai konzervatívok vesznek részt. A rendezvényen Orbán Viktor arról beszélt, hogy neki megvan az ellenszere „nyugati liberálisok” által terjesztett „wokeizmus” vagyis a progresszivizmus vírusa ellen. Orbán emellett Donald Trump Fehér Házba való visszatéréséről is beszélt.

„Magyarországon sajnálatos módon buzgón beszélnek egy bizonyos álkultúrharcról. Ugyanakkor a szomszédban valódi háború zajlik, ahol ezrek halnak meg Vlagyimir Putyin agresszív háborújában” – mondta David Pressman amerikai nagykövet szerdán, amikor az ukrán határ közelében segélymunkásokkal és menekültekkel találkozott.

Pressman azt is szóvá tette, hogy Szijjártó Péter a háború kezdete óta öt alkalommal járt Oroszországban, hogy energetikai ügyekről tárgyaljon, de közben Dmitro Kulebával, az ukrán külügyminiszterrel egyszer sem ült le beszélni.

„Míg más országok az orosz energiától való függetlenedés mellett döntenek, addig Magyarország megerősíti a Gazprommal való kapcsolatát” – mondta Pressman, utalva az orosz energiaóriásra.

Pressman a korábbiakhoz hasonlóan aggodalmának adott hangot Magyarország oroszbarát propagandája miatt is, és arról beszélt, hogy nagy kihívást jelentenek az országban terjedő Moszkvából származó dezinformációk.

Áprilisban az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az orosz vezetésű Nemzetközi Beruházási Bank ellen. Egy nappal később Magyarország kilépett a szervezetből, és a bank is bejelentette, hogy elhagyja Budapestet. Pressman elmondta, hogy üdvözli Magyarország késői döntését.

„Sajnálatos, hogy az Egyesült Államok részéről ilyen szintű elkötelezettségre volt szükség ahhoz, hogy reagálni lehessen” – mondta erről a nagykövet.

A tavaly szeptember óta hivatalban lévő Pressman nem először kritizálja a magyar kormányt nyíltan, sőt, állandó vitában áll a magyar kormánnyal és Szijjártó Péterrel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!