Uniós zászlót akasztott a Karmelita kordonjára a Momentum

2023. május 1. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum szerint a Karmelita előtti „építési kordon” az Európától való távolodás egyik szimbóluma, ezért az ellenzéki párt képviselői május 1-jén délelőtt feltették a kordonra az uniós zászlót, így emlékeztek meg arról, hogy Magyarország 19 évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, derül ki a Momentum közleményéből. „Az Európától való távolodás egyik szimbóluma a Karmelita előtti ”építési kordon„, amely mögé cinikusan bújik el a miniszterelnök. Most már az is világos: a kordont a hatalom akár könnygázzal is hajlandó megvédeni” – írta a Facebookon Donáth Anna, a párt EP-képviselője.

„Nincs mit ünnepelni idén május 1-jén, mert soha nem voltunk még ennyire távol Európától” – mondta Kele János, a Momentum elnökségi tagja a Facebookra is feltöltött videójában a Karmelita előtt. Azt is mondta, hogy a kormány gyermek-, szülő- és tanárellenes törvényeket hoz, korlátozza a munkavállalói jogokat és a szólásszabadságot. Az ellenzéki párt szerint európai országban nincs helye a kordonnak és nincs helye a rendeleti kormányzásnak sem.

Múlt héten a tanárok státusztörvénye ellen szervezett tüntetés után egy főként diákokból álló több száz fős csoport indult el a budai Várba, a Karmelita kolostor elé, ahol találkoztak egy ellenzéki képviselőkből álló csoporttal, akik addigra megszerezték az épületet körülvevő kordon néhány darabját. Este hét óra körül a tömeg megindult a kordon felé, tüntetők, képviselők és rendőrök feszültek egymásnak, a rendőrség könnygázt is bevetett, a TASZ szerint indokolatlanul, erről ebben a cikkben írtunk bővebben. A Karmelitánál tüntetők ellen a rendőrség több büntetőeljárást is indított, az esetről készült videós összefoglalónkat itt nézheti meg újra.

A Momentum képviselői március végén már lebontották a Karmelita előtti kordont, mert szerintük az a kormányzati propagandagépezet és a sajtószabadság csorbításának szimbóluma.

A Karmelita kolostorban található Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája is. Az oda vezető Színház utcát 2021 novemberében teljes hosszában lezárták, a hivatalos indoklás szerint azért, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszódtak az építkezés nyomai. A kordon azóta is áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!