Több büntetőeljárást is indított a rendőrség a Karmelitánál tüntetők ellen

2023. április 27. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőeljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Karmelitánál történt hétfői kordonbontás miatt – írja a Police.hu.

Hétfőn kora este ért véget a státusztörvény ellen szervezett tüntetés a Belügyminisztérium előtt, ahonnan egy főként diákokból álló több száz fős csoport indult el a budai Várba, a Karmelita kolostor elé. Ott találkoztak egy ellenzéki képviselőkből álló csoporttal, akik addigra megszerezték az épületet körülvevő kordon néhány darabját. Este hét óra körül a tömeg megindult a kordon felé, tüntetők, képviselők és rendőrök feszültek egymásnak. A rendőrség könnygázt is bevetett, a TASZ szerint indokolatlanul, a rendőrség szerint viszont csak a be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben alkalmaztak vegyi eszközt. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A rendőrség a Belügyminisztérium előtti – bejelentett – demonstráció szervezőjével szemben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés miatt indított eljárást,

mert a tüntetés résztvevői a demonstráció vége után a Karmelita elé vonultak, ahol újabb, be nem jelentett gyűlést tartottak.

Jámbor András a kordont elbontani próbáló tüntetőkkel a Karmelita kolostornál április 24-én kora este – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Jámbor András a kordont elbontani próbáló tüntetőkkel a Karmelita kolostornál április 24-én kora este – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Karmelita kolostornál összegyűlt demonstrálók közül többen erővágóval, más eszközökkel és testi erővel szándékosan megrongáltak több kerítéselemet.

Az eset kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás vétség elkövetése miatt indított büntetőeljárást.

„Amikor a be nem jelentett gyűlés agresszíven fellépő résztvevői a kordon feldöntésével már a rendőrök testi épségét veszélyeztették, az egyenruhások könnygázt alkalmaztak.

A rendőrség – a rendelkezésre álló adatokat értékelve – hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt feljelentést tesz a Központi Nyomozó Főügyészségen” – áll a közleményben.

„Ahogyan minden esetben, így a fent említett rendőri intézkedéseket követően is a parancsnoki vizsgálat tárgyát képezte a kényszerítő eszköz alkalmazása, amely jog- és szakszerű volt. A rendőrség vizsgálja a kényszerítő eszköz alkalmazását kiváltó okokat, továbbá azt is, hogy amiatt kell-e szabálysértési vagy büntető feljelentést tennie” – írja a rendőrség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!