Budaházy György szabadulóbulit tartott: Nagy dolog, hogy Novák Katalin ezt bevállalta

2023. május 1. – 16:42

Budaházy György szabadulóbulit tartott: Nagy dolog, hogy Novák Katalin ezt bevállalta
Budaházy György a Mi Hazánk majálisán – Fotó: Presinszky Judit / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Hazafi vagyok, nem terrorista” feliratú pólóban lépett színpadra Budaházy György a Mi Hazánk Mozgalom majálisán a Bikás parkban. Az egykori Hunnia Mozgalom csütörtökön szabadon engedett alapítója ló nélkül érkezett a szabadulóbulijára.

„Szabadság” – kiabálta párszor, majd miután levette a napszemüvegét, szólt pár szót a közönségnek. Arról beszélt, hogy a szabadulása az egész nemzeti oldal győzelme volt, és a „köszönet és a hála gondolata van benne”, mert szerinte a sok ima nagyon kellett ahhoz, hogy kegyelmet kapjon.

„Az országot irányítók pragmatikusan gondolkodó emberek, de nekik is kellett a nyomásgyakorlás”

– utalt arra, hogy Toroczkai Lászlóék évek óta követelték a szabadon engedését.

A kegyelmi döntést Budaházy a Mi Hazánk mellett a kormánynak, Böjte Csabának (aki gyerekekkel is elmormoltatott érte egy imát) és Novák Katalinnak is megköszönte. „A köztársasági elnök – aki sosem volt a bajtársunk – részéről is nagy dolog, hogy ezt bevállalta” – fogalmazott.

Budaházy György a Mi Hazánk majálisán – Fotó: Presinszky Judit / Telex Budaházy György a Mi Hazánk majálisán – Fotó: Presinszky Judit / Telex
Budaházy György a Mi Hazánk majálisán – Fotó: Presinszky Judit / Telex

Arról beszélt, hogy az utcán és a boltokban megállítják, és gratulálnak neki. A majálison is többen odamentek hozzá egy kézfogásért, egy vállveregetésért, egy pusziért. A Hunnia-per vádlottjának 20 millió forintos bűnügyi költsége azért maradt, a Mi Hazánk gyűjtötte is neki az adományt a majálison.

A helyszín nem véletlen: Toroczkai Lászlóék ugyanis már régóta követelték Budaházynak az elnöki kegyelmet, a tavalyi munka ünnepét a Mi Hazánk például pónilovakkal, ugrálóvárral és „Szabadságot Budaházynak” feliratú pólókkal ünnepelte.

A terrorizmus miatt elítélt Budaházyt csütörtök este engedték ki a váci börtönből, miután Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva elnöki kegyelmet adott neki és társainak.

Budaházy neve az úgynevezett Hunnia-perben vált ismerté, ami annak idején összesen 17 vádlott ellen indult meg. A Hunnia Mozgalom alapítója terrorizmus vádjával került hosszú időre letartóztatásba, márciusban ezért ítélték el másodfokon jogerősen 6 év fegyházbüntetésre.

A csoport először kisértékű rongálásokkal kezdte tevékenységét, majd Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre SZDSZ- és MSZP-pártirodák, két melegbár és egy jegyiroda ellen. Hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre összehangolt gyújtogatásos támadást, Kóka János miniszter épülő nyaralójára több Molotov-koktélt dobtak, rálőttek az egykori oktatási miniszter, Hiller István házára, és robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utódjának megválasztását.

Budaházy mégsem maradt sokáig a váci börtönben: Novák Katalin kegyelme után onnan csütörtökön lóháton távozott. Ekkor azt is megfogadta, hogy elmegy hálát adni Ferenc pápának a vasárnapi Kossuth téri miséjére, hogy ott kisemberként elmormoljon egy köszönőimát a tömegben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!