Budaházy György: Hálát adok a Kossuth téren Ferenc pápának, hogy eljött

2023. április 28. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Megfogadtam, hogy ha kiszabadulok a hétvégéig, elmegyek vasárnap a Kossuth téri nagymisére hálát adni neki azért, mert eljött. Egy köszönőimát is elmondok a tömegben, kisemberként”

– ezt mondta Budaházy György a Blikknek arra a kérdésre, hogy tervez-e elmenni Ferenc pápa magyarországi látogatásának valamelyik eseményére a napokban.

Ahogyan arról csütörtök este beszámoltunk, a terrorizmus miatt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélt Budaházyt kiengedték a váci börtönből, miután Novák Katalin a katolikus egyházfő látogatására hivatkozva elnöki kegyelmet adott neki és társainak.

„Számomra ez egy felemelő érzés. Köszönöm az elnök asszonynak, az igazságügyi miniszter asszonynak és minden döntéshozónak, aki szerepet játszott ebben”

– mondta Budaházy, aki lóháton távozott a büntetés-végrehajtási intézményből.

A terrorizmus miatt elítélt szélsőjobboldali politikai aktivista hozzátette, szeretne a jövőben közéleti szerepet vállalni – igaz, ebben nemcsak a büntetett előélete jöhet hátrányosan, hanem az is, hogy az idén márciusi jogerős ítéletben további öt évre eltiltották a közügyektől.

A lóháton kivonuló Budaházy ráadásul turnézna is a közeljövőben, legalábbis a Blikknek adott nyilatkozata szerint:

„Itthon a Balatonra utazom majd először, alig várom. Van egy csomó meghívásom a Kárpát-medencében, a határainkon túl élő magyaroktól is. Már ha beengednek… mert volt, hogy nem tudtam bejutni Szerbiába, illetve Kárpátaljára... utóbbi szerintem most sem nagyon esélyes. De a világ végére nem mennék, nem vagyok utazós típus. Két hét múlva már honvágyam van, akárhol vagyok”

– mondta a nemzeti radikális szubkultúra vezéralakja.

Budaházy György, a Hunnia Mozgalom alapítója ellen a 2000-es években több eljárás indult, végül terrorizmus vádjával került hosszú időre letartóztatásba, márciusban ezért ítélték el másodfokon jogerősen 6 év fegyházbüntetésre. Mivel beszámították az eddig letöltött büntetést, ügyvédje szerint még 2-2,5 évet kellett volna börtönben töltenie. A Sándor-palota azonban csütörtök délután közleményt adott ki az elnöki kegyelemről: Novák Katalin mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!