Kampányt indít a Szemlélek az ellen, hogy „egyesek saját üzeneteik felhangosítására használják a pápalátogatást”

2023. április 24. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Április 24-30. között több médium összefogásával indít kampányt a Szemlélek, többek között óriásplakátok kihelyezésével. Közleményükben azt írják, úgy tapasztalják, „vannak, akik szeretnék kihasználni, saját üzeneteik felhangosításának eszközeként kezelni a pápalátogatást, sőt, magát a katolikus egyházfőt”, ezért a kampány. Ahogy a Szemlélek lapigazgatója, Gégény István fogalmaz:

„Ne akarjuk előre kitalálni, befolyásolni, mi a pápalátogatás célja, inkább figyeljünk magára Ferenc pápára, az ő személyesen megfogalmazott mondataira, amelyek fontos társadalmi üzeneteket hordoznak.”

A Pontifex nevű kampány azt írja, Ferenc pápa „nem politikai és egyéb érdekek miatt érkezik” Budapestre, hanem „lelkipásztori céllal”. Mint fogalmaznak:

„Nem egy belterjes körhöz, hanem az egész nemzethez kíván szólni, minden magyar emberrel szívesen találkozna.”

A „pontifex” elnevezés azt szimbolizálja, hogy Ferenc pápa üzenetei itthon kevésbé ismertek, pedig azok „nagyon is fontos, nemcsak a katolikus egyház tagjainak” szóló gondolatok. A pontifex utal egyrészről a mindenkori pápára, másrészről azt is jelenti latinul, hogy „hídépítő”.

A kampány öt témát választott ki, amelyhez egy-egy pápai idézetet kapcsolnak: ezek a háborús agresszió, a populizmus, a homoszexualitás, a médiamanipuláció és az egyház valódi küldetése. Olyan, Ferenc pápától vett idézetekkel, mint például „azzal a gyengédséggel kellene a püspököknek a melegek felé fordulni, ahogyan Isten bánik a népével” vagy „a legkorruptabb médiumok azzal keresik az olvasóik és nézőik kegyeit, hogy a saját előítéleteikhez és félelmeikhez igazítva facsarják ki a tényeket”.

„Bárki, aki találkozik ezekkel a pápai üzenetekkel, elgondolkodhat rajtuk, kapcsolódhat hozzájuk, akár vitatkozhat is velük.”

– mondja a Szemlélek munkatársa, Hodász András. Az óriásplakátok és poszterek mellett az internet, a Pontifex oldala a fő felülete a kampánynak. A Szemléleken április 24-28. között külön cikkek mutatják majd be az öt témát.

Az egyik óriásplakát – Fotó: Pontifex
Az egyik óriásplakát – Fotó: Pontifex

A magyar kormány kommunikációját nézve itt írtunk például arról, hogy Orbán szerint csak ő és a Vatikán akar békét, Ferenc pápa mégis másképp gondolkodik a fegyverküldésről. Ferenc pápa tavalyi látogatásakor itt mutattuk be, miért fontos egy egyházfő látogatása és hogy hogyan ütközött korábban a Fidesz kommunikációja és Ferenc pápa gondolatai. Az egyházfő populizmust és álkeresztenységet taglaló könyvéről itt írtunk.

A Telex a Szemlélekkel cikksorozatot indított öt hete a pápalátogatásról, ennek legutóbbi része itt található. A sorozat első része Hodász Andrástól itt olvasható a pápa átpolitizálásának tévútjáról, a második rész Laborczi Dórától a nők ügyéről a Vatikánon belül itt. A harmadik cikk az MKPK televíziós referensétől, Török Csabától irgalmasságról és a magyar egyházról itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!