Orbán szerint csak ő és a Vatikán akar békét, Ferenc pápa mégis másképp gondolkodik a fegyverküldésről

Legfontosabb

2023. március 10. – 13:39

Orbán szerint csak ő és a Vatikán akar békét, Ferenc pápa mégis másképp gondolkodik a fegyverküldésről
Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktort 2022. április 21-én – Fotó: Vatikáni Média / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor az orosz-ukrán háború kitörése óta szereti magát a békegalamb szerepében mutatni, és úton-útfélen arról beszélni, hogy csak az azonnali tűzszünettel lehet elérni a békét.

Az utóbbi időben aztán már olyan húrokat penget, hogy míg ő békepárti, addig nagyjából mindenki más háborúpárti (főképp a nyugat). Orbán szerint Európában csak a Vatikán és Magyarország akar valójában békét, az unión belül pedig csak a magyarok.

Ezt már a februári évértékelőjében is megemlítette, legutóbb pedig péntek reggel a Kossuth rádióban.

Mi a háborúpártiság Orbán szerint?

A miniszterelnök szerint „Európa a háborúba sodródás perceit éli, vékony pallón egyensúlyoz, valójában már közvetett háborúban áll Oroszországgal”, mert például fegyvert szállít Ukrajnának, vagy finanszírozza az egyik háborús fél költségvetését és kiképzi a katonáit. Az ilyenekkel pedig nem lokalizálják a háborút, hanem világháborúvá terjesztik ki.

A nyugat adakozása az elején szerinte sisakokkal kezdődött, aztán jöttek az emberi élet kioltására nem alkalmas eszközök szállítása, aztán már a tankok, most meg a vadászgépek küldéséről megy a diskurzus. Orbán szerint az ukránoknak a nyugati segítséggel ma már több fegyverük van, mint az oroszoknak.

Mi a békepártiság Orbán szerint?

Nem küldeni fegyvereket – a kormánytagok állandóan beszélnek is arról, hogy ők biztos nem fognak fegyvert küldeni, mert fegyverküldés = beavatkozás a háborúba = háborúba sodródás. Bezzeg ha a „baloldal lenne ma kormányon, mi is nyakig állnánk a háborúban mint fegyvert szállító fél”. Egy dolgot lehet csak tenni Orbán szerint: minél hamarabb béketárgyalásokat folytatni és elérni a tűzszünetet. Béke azért nem attól lesz a miniszterelnök szerint, ha az ukránok és oroszok ülnek le tárgyalni, hanem ha az amerikaiak és az oroszok.

Orbán szerint tehát ketten maradtak a béke párján: ő és Ferenc pápa, és „a társaságra nem lehet panaszunk”. Nagyjából erre jutott nyáron a kormányközeli Nézőpont felmérése is: a kutatásuk szerint a magyarok négyötöde (78 százalék) gondolta úgy, hogy Orbán a béke pártján áll, nála pedig csak a pápát (83 százalék) tartották békepártibbnak.

Ha csak a Vatikán van Orbán oldalán, mit mond a pápa?

Ferenc pápa nyilván a békét szorgalmazza mindenfelé, a háborút pedig „a politika és az emberség kudarcának” is nevezte. Fegyverszünetre is felszólított már többször, mert „Isten azokkal van, akik békét keresnek, nem azokkal, akik erőszakhoz folyamodnak”.

A fegyverszállításról viszont kicsit másképp nyilatkozott, mint Orbán. Ferenc pápa szerint erkölcsileg legitim, ha a nemzetek fegyvereket szállítanak Ukrajnának, hogy segítsenek az országnak megvédeni magát az orosz agresszióval szemben. „Ez egy politikai döntés, amely lehet morális, erkölcsileg elfogadható, ha az erkölcsösség feltételei között történik”, mondta.

A katolikus egyházfő szerint

az „igazságos háború” elvei lehetővé teszik a halálos fegyverek arányos használatát önvédelem céljából egy agresszor országgal szemben. „Az önvédelem nemcsak jogszerű, hanem a haza iránti szeretet kifejezése is. Aki nem védi meg magát, aki nem véd meg valamit, az nem szereti azt. Aki megvéd valamit, az szereti azt”, mondta.

Azt is kifejtette, mi a különbség aközött, hogy mikor erkölcsös és mikor erkölcstelen fegyvert szállítani egy másik országnak: „Ez lehet erkölcstelen, ha a szándék további háborút provokál, vagy ha olyan fegyvereket adunk oda, amelyekre egy országnak már nincs szüksége. A motiváció az, ami nagyrészt minősíti ennek a cselekedetnek az erkölcsösségét”.

Ferenc pápa szerint tehát rendben van, hogy az országok fegyvereket küldenek Ukrajnába, ettől még ő nem nevezte háborúpártinak ezeket az országokat. Ugyanakkor azt is mondta, hogy „világháborúról van szó, ne felejtsük. Azt hiszem, hogy háborút akkor vívnak, amikor egy birodalom elkezd gyengülni, és akkor, amikor vannak felhasználható, eladható, tesztelhető fegyverek. Úgy látom, számos érdek játszik most szerepet”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!