Orbán Viktor: Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket

2023. január 27. – 07:37

frissítve

Orbán Viktor: Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket
Orbán Viktor interjút ad a Kossuth rádió stúdiójában 2023. január 13-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A háború kitörése és a választási kampány nagyjából egybeesett 2022-ben. A kampányban így nyíltan és egyenesen kellett beszélni arról, hogy mit akarunk. Ha baloldal lenne ma kormányon, mi is nyakig állnánk a háborúban mint fegyvert szállító fél – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel.

A németek is azt mondták eredetileg, hogy ők csak sisakokat küldenek Ukrajnának a védekezéshez, most már a harckocsiknál tartunk, és a repülőkről is beszélnek – folytatta.

A Fidesz azonban azt mondta, hogy van egy nemzeti érdek, és továbbra is kitart amellett, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Az emberek háború és béke között választottak április 3-án, és egyértelműen a béke mellett tették le a voksukat. Kizártnak tartja, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba, amíg ő a miniszterelnök, mert azzal szembemenne a népakarattal.

Ha valaki fegyvert küld az egyik háborús félnek, vagy a költségvetését finanszírozza, mondhatnak bármit, benne vannak a háborúban – fogalmazott Orbán. Szerinte nagy nyomás van a magyar kormányon nemzetközi téren, hogy Magyarországot is belekényszerítsék a háborúba, és a hazai baloldal is háborúpárti álláspontot képvisel.

„Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket”

– tette hozzá a miniszterelnök.

3764 milliárd forintot veszít Magyarország a szankciók miatt

„A nemzeti konzultáció egy hungarikum” – mondta Orbán. A nyugati demokráciákban csak a választásokon nyilváníthatnak véleményt az állampolgárok, Magyarországon azonban 2010 óta időről időre megkérdezik az embereket a fontosabb kérdésekről.

Hogy alakult ez ki? „Az elég logikusnak látszott, hogy el fogják küldeni Gyurcsányt” – mondta Orbán 2010-ről. Az új kormány kulcskérdésnek tartotta, hogy ne csak egy este tudja maga mögött a többség támogatását, ezért találták ki a nemzeti konzultációt.

Orbán szerint a nemzeti konzultáció világos eredményt hozott: a magyarok nem kérnek a szankciókból, mert azokkal nem segítenek Ukrajnának, nem kényszerítik térdre Oroszországot, és mindeközben iszonyatos károkat okoznak Európának és Magyarországnak. A kormány számításai szerint

a szankciók hatására 3764 milliárd forintot veszít Magyarország az elmaradt gazdasági növekedés miatt.

Ez majdnem akkora összeg, mint az összes magyar állampolgár által befizetett személyi jövedelemadó.

Újabb szankciós tervek vannak Brüsszelben: a nukleáris energia van terítéken. Orbán nagy csatára számít, de a magyar kormány vétózni fog. Ehhez nagy segítség, a siker elsődleges feltétele a nemzeti konzultáció, amelyről szerinte a magyarok egyértelműen kinyilvánították a véleményüket. A brüsszeli tárgyalóasztalnál nem az 1,4 millió kitöltő, hanem a miniszterelnök ül majd, „őt kell legyűrni” – fogalmazott Orbán. Márpedig ő nem hagyja magát legyűrni, kitart a nemzeti érdekek mellett.

„Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a nyugati világban egyszínű a média, ezért negligálják a háborúellenes álláspontokat.

„Magyarországon annyival jobb a helyzet, hogy a nyilvánosságunk sokkal sokszínűbb, mint az övék”

– tette hozzá. Itthon bárki gond nélkül hozzáférhet a háború liberális, globalista és nemzeti alapú, konzervatív megközelítéséhez. „Mi egy sokszínű médiaszabadság-világban élünk” – fogalmazott.

Beadtuk az infláció elleni vakcinát

Orbán szerint az ellenzék kampányfinanszírozásáról szerdán közzétett titkosszolgálati jelentés legnagyobb tanulsága, hogy nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van.

Régóta feltűnt Orbánnak, hogy a baloldal a legfontosabb kérdésekben (migráció, gender, háború) folyamatosan olyan álláspontot képvisel, ami rossz a magyaroknak. Most megkapta a választ: ezért kapják a pénzt. „Azért képviselik ezeket az álláspontokat, mert fizetik őket” – tette hozzá. A miniszterelnök arra számít, hogy Soros Györgyöt is meg fogják találni az ellenzék külföldi kampányfinanszírozása mögött.

„Ez egy nagyon komoly ügy. Aligha hiszem, hogy a vizsgálatok végén (…) elmehetnénk csak úgy mellette anélkül, hogy védelmi rendszereket építenénk ki, törvényeket és rendeleteket alkotnánk, hogy hogyan kell megvédeni magunkat a pénzzel megvásárolt politikusoktól” – jelentette ki Orbán.

Orbán szerint jó döntés volt árstopokat bevezetni és támogatásokat adni az embereknek, mert másként nehezen lehetett volna túlélni a magas inflációt. A segítség azonban nem fogja megoldani a problémát. Egyetlen feladata van a kormánynak: „le kell törni az inflációt”. „Az infláció közellenség” – fogalmazott a kormányfő, aki úgy számol, hogy valamikor február-március környékén csökkenni fog az infláció, és az év végére már egy számjegyű lesz, még egy kis türelmet kért.

„A kormány beadta az infláció elleni vakcinát a magyar nemzetgazdaságnak”

– mondta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!