Nézőpont Intézet: Orbánnál csak a pápa békepártibb

2022. június 30. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok négyötöde (78 százalék) szerint Orbán Viktor a béke pártján áll – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. A kormányközeli közvélemény-kutató ezerfős, június 27. és 29. között végzett telefonos felmérésében azt kérdezte a válaszadóktól:

„Ön szerint az alábbi személyek közül ki az, aki az ukrán–orosz háborúban a béke pártján áll, és ki az, aki a háború pártján?”

A válaszlehetőségek között tíz vezetőt soroltak fel, köztük volt a magyar miniszterelnök, a pápa, Soros György, az amerikai és az orosz elnök is.

A kutatás alapján a magyar miniszterelnöknél csak Ferenc pápáról gondolják nagyobb arányban (83 százalék) a megkérdezettek, hogy a fegyvernyugvást támogatja. A Nézőpont kutatása szerint a kormánypárti és kormánykritikus szavazók körében is többen vannak, akik a miniszterelnök békepártiságát feltételezik: a Fidesz-szavazók 91 százaléka, a baloldali szavazók 58 százaléka ért egyet ezzel. Márki-Zay Péterről és Gyurcsány Ferencről a válaszadók 37-37 százalék gondolja, hogy a háború pártján állnak, olvasható a kutatásban.

Összességében csak Ferenc pápáról gondolják nagyobb arányban (83 százalék), hogy a fegyvernyugvást támogatja, és mindössze 3 százalék vélekedik ellenkezőleg, írja a Nézőpont Intézet. A kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka gondolja úgy, hogy Emmanuel Macron francia elnök inkább a béke pártján áll, és Olaf Scholz német kancellár esetében is mérsékeltebb a békepártiságot feltételezők aránya (36 százalék) és szélesebb a háborúpártiságot sejtők köre (24 százalék).

A megkérdezettek 56 százaléka szerint a háborút támogatók közé tartozik az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden és Soros György (42 százalék), az ukrán elnökről a magyarok 32 százaléka gondolja úgy, hogy inkább a béke pártján áll, de másfélszer annyian gondolják azt, hogy Volodimir Zelenszkij inkább a fegyveres konfliktust támogatja (49 százalék). A kutatás résztvevői egyértelműen Vlagyimir Putyint tartják a békét legkevésbé előmozdító (15 százalék) és a háborút legnagyobb mértékben támogató (69 százalék) vezetőnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!