Tagadta bűnösségét a 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolt volt helyettes államtitkár

2023. április 21. – 10:20

Tagadta bűnösségét a 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolt volt helyettes államtitkár
Nagy János a tárgyalás előtt a bíróság folyosóján – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ismerte el bűnösségét Nagy János, az Agrárminisztérium korábbi földügyekért felelős helyettes államtitkára, akit 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolnak. A Székesfehérvári Törvényszék péntek délelőtti előkészítő ülésén Nagy nem kívánt vallomást tenni, és tagadta a vádakat. Ha teljes körű beismerő nyilatkozat tett volna és lemond a tárgyalás jogáról, az ügyészség indítványa alapján hat év börtönbüntetést kaphatott volna.

A márciusi előkészítő ülésen az ügy hét másik vádlottja is tagadta a bűnösségét. Nagy János akkor egy nappal a tárgyalás előtt jelezte a bíróságnak, hogy betegség miatt nem tud megjelenni. Az ügyészség egyezséget kötött volna az ügy másodrendű vádlottjával, Cs. Józseffel, a bíróság azonban nem fogadta el azt az első előkészítő ülésen, így kilenc vádlottal indul a tárgyalási szakasz májusban.

Nagy János ügyvédje a péntek délelőtti előkészítő ülésen jogsértőnek nevezte a vádat, mert szerinte az egymásnak ellentmondó állításokat, és tényszerű tévedéseket, hiányosságokat tartalmaz. Első körben ezért azt indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg a vádat. Ha pedig ez nem történik meg, akkor azt szeretné, hogy a bíróság szólítsa fel hiánypótlásra az ügyészséget, mert szerinte több fontos bizonyíték is hiányzik a vádiratból.

Tanúként szeretné továbbá beidézni Andréka Tamást, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkárát és a Nemzeti Földügyi Központ több vezetőjét.

Azt is kifogásolta a volt helyettes államtitkár ügyvédje, hogy a védők számára nem állt rendelkezésre a teljes nyomozati anyag, ez pedig nehezítette a felkészülésüket.

A tárgyalás május 9-én folytatódik, akkor hallgatják meg Nagy Jánost is. A bíróság később tanúként fogja beidézni Andréka Tamás államtitkár mellett Sélley Zoltánt, az V. kerületi önkormányzati jegyzőjét is.

2,2 milliárd forintot lapátolhattak ki pár hónap alatt az állami cégből

Három fő része van a vádiratnak, amelyet az ügyész ismertetett az ülés elején – immár harmadszor.

A fő vádpont szerint a volt helyettes államtitkár 2,2 milliárd forintot lapátolhatott ki az egyik állami tulajdonú nonprofit cégből.

Nagy 2019 elején értesült arról, hogy pár hónap múlva a kormány megszünteti az Agrárminisztérium alá tartozó Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft.-t (NKP), és a feladatait az állami földek felügyeletére létrehozott Nemzeti Földügyi Központ (NFK) veszi át. Helyettes államtitkárként tisztában volt vele, hogy a megszűnés szélén álló cég bankszámláján még közel 2,2 milliárd forint van, és a vádirat szerint elhatározta, hogy ezt a pénzt bizony ő még kiszervezi időben.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ennek érdekében arra utasította Cs. Józsefet, a cég ügyvezetőjét, a másodrendű vádlottat, hogy kössön szerződéseket két meghatározott ügyvédi irodával és egy céggel. A volt helyettes államtitkár az ügyészség szerint végig nyomon követte a megbízási szerződések előkészítését, ő határozta meg az összegeket, és a szerződés végleges formáját is ő hagyta jóvá. A több százmillió forint értékű szerződések részleteit hol Nagy János minisztériumi irodájában beszélték át az ügyvédi irodák vezetőivel, hol a budapesti Dunapark étteremben találkoztak.

Nagy még arra is gondolt a vádirat szerint, hogy a márciusban megkötött szerződéseket január 1-jére dátumozzák vissza, így legalább a látszata megvolt annak, hogy van idő a szerződésben foglalt feladatok elvégzésére és kifizetésére a cég június végi megszüntetése előtt.

Az állami cég az egyik ügyvédi irodának 500 milliót, a másik, földügyekben ismert irodának 1,7 milliárd forintot fizetett ki olyan feladatokra, amelyekre az ügyészség szerint valójában nem volt szüksége a minisztériumnak.

Az ügyvédi irodáknak olyan tanulmányokat és adatbázisokat kellett kiépíteniük, amelyek a szerződés szerint a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat előkészítését segítették volna. A vádirat szerint az ingatlan-nyilvántartási adatok többsége azonban már rendelkezésre állt a Lechner Tudásközpontban, és azok rendkívüli gyors változékonyság miatt gyakorlati hasznuk amúgy sem lett volna.

Nagy védője azt kifogásolta a pénteki előkészítő ülésen, hogy szerinte nincs bizonyíték arra, hogy a szerződéseket nem végezték el, mint ahogy tényszerűen nem igaz szerinte az sem, hogy 2,2 milliárd forint volt 2019 elején a cég számláján. Azt indítványozta, hogy a bíróság tanúként hallgassa meg Andréka Tamást, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkárát és a Nemzeti Földügyi Központ több vezetőjét is, hogy a tanulmányok hasznosításáról beszéljenek.

Az ügyész a tárgyaláson – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Az ügyész a tárgyaláson – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A két ügyvédi iroda mellett egy céggel is szerződést kötött a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kommunikációs tréning megtartásáról. Eredetileg egy székesfehérvári csárda lett volna a helyszín, de aztán áttették egy etyeki villába, amelyet történetesen Nagy János és üzlettársa, a hetedrendű vádlott, K. Kornél közös cége üzemeltetett. A kommunikációs tréninget nem tartották meg a cég megszüntetése előtt, így az ügyészség szerint a szerződés csak azt szolgálta, hogy további 22 millió forintot lapátoljanak ki az NKP Kft-ből.

24 milliós kárt okozhattak az V. kerületi önkormányzat szociális intézményének

A másik vádpont szerint az V. kerületi önkormányzat szociális intézménye úgy kötött adatvédelmi szerződést Nagy János cégével, hogy már volt egy fizetett adatvédelmi tisztviselője. A vádirat szerint több mint hatszor annyit fizetett a munkáért az intézmény a volt helyettes államtitkár cégének.

Két év alatt összesen 24 millió forintos kárt okoztak így a szociális intézménynek.

A harmadrendű vádlott, M. Péter, az Egyesített Szociális Intézmény vezetője szintén tagadta a vádakat a márciusi előkészítő ülésen. A bíróság tanúként idézi be később Sélley Zoltán V. kerületi jegyzőt.

A vád harmadik pontja szerint Nagy János helyettes államtitkárként már 2020 elején értesült arról a kormányzati szándékról, hogy szeretnék meggyorsítani a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolását. Az Országgyűlés csak nyáron szavazta meg a törvényjavaslatot, de Nagy már hónapokkal korábban lebeszélte az ügy hatodrendű vádlottjával, P. Zsolttal, hogy egy közbeszerzésben segíteni fogja. A törvény végrehajtásához ugyanis egy új informatikai szoftverre volt szükség, amely fejlesztésére közbeszerzést írtak ki szeptemberben.

Nagy már előre tudta, hogy a közbeszerzési eljárást mikor írják ki, milyen feltételeknek kell megfelelni, és azzal is tisztában volt, hogy maximum 130 millió forintos ajánlatot érdemes tenni.

Mindezeket az információkat Cs. József másodrendű vádlott közvetítésével továbbította P. Zsoltnak. Később ezen az úton jelezte azt is, hogy a hatodrendű vádlott cégének pályázata nem felel meg a kiírásnak, és van egy másik pályázó is, aki jóval kedvezőbb, 82 millió forintos ajánlatot adott be. P. Zsolt ez alapján még átírta a pályázatát, és a másik pályázó – az ügyészség szerint alaptalan – kizárása után a 129 millió forintos ajánlattal megnyerte a közbeszerzést.

Nagy védője a közbeszerzés részleteiről is tanúként hallgatná meg az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkárát, és több munkatársát.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Nagy az Agrárminisztériumban a földügyekért felelt 2020 decemberéig, amikor egy másik korrupciós ügy kirobbanása miatt menesztették. A volt helyettes államtitkárt abban az ügyben hivatali vesztegetés elfogadásával és közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség, hat év letöltendő börtönbüntetést és 5,2 millió forintos pénzbüntetést indítványozott a tavaly áprilisi előkészítő ülésen. Nagy azonban ezt nem fogadta el, és novemberi bírósági meghallgatásán is tagadta a vádakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!