Fiktív szerződés vádja miatt áll bíróság elé az V. kerületi önkormányzat intézményvezetője

Legfontosabb

2023. február 27. – 17:18

Fiktív szerződés vádja miatt áll bíróság elé az V. kerületi önkormányzat intézményvezetője
Belváros-Lipótváros Polgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Erzsébet téren, 2017 novemberében – Fotó: Jászai Csaba / MTVA Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Az V. kerületi önkormányzat egyik intézményvezetője is a bíróság elé áll abban az ügyben, amely elsőrendű vádlottja az Agrárminisztérium korábbi helyettes államtitkára, Nagy János. A Fejér Megyei Ügyészség 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolja a 2020-ban menesztett helyettes államtitkárt, és hat év börtönbüntetést indítványozott, ha Nagy a márciusi előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról.

Az ügy egyik mellékszálaként tűnt fel az ügyészség decemberi közleményében egy meg nem nevezett fővárosi kerületi önkormányzat. A vád szerint a volt helyettes államtitkár érdekkörébe tartozó vádlottak úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket az önkormányzattal, hogy ezeket a feladatokat már a korábban alkalmazott adatvédelmi tisztviselő ellátta.

A Telex megkeresésére a Székesfehérvári Törvényszék sajtószóvivője megerősítette, hogy az V. kerületi önkormányzatról van szó a vádiratban, és az ügy egyik vádlottja az önkormányzat „önálló jogkörrel rendelkező költségvetési szervének intézményvezetője”.

A vádirat szerint 24 millió forintos kárt okozott azzal, hogy „a vagyongazdálkodási kötelezettségeit megszegve járt el a megbízási szerződések megkötésekor”.

Az intézményvezető nevét személyiségi jogok miatt nem árulták el, mint ahogy az V. kerületi önkormányzat sajtóosztályától sem sikerült kideríteni. Megkérdeztük, hogy melyik intézményről van szó, és az intézményvezető szerződésben áll-e még az önkormányzattal, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kerületvezetés mikor értesült a büntetőügyről, és indítottak-e belső vizsgálatot. Cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Havi másfél millió forintért adtak szakértői tanácsokat

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Nagy János korábbi cége, a Iustum Consulting Kft. több önkormányzati és állami intézménnyel is szerződésben állt. Erről a Blikk 2020 decemberében írt először, amikor a helyettes államtitkárt egy másik korrupciós ügyben letartóztatták, és menesztették a minisztériumból.

A Iustum Consulting Kft. adatvédelmi tisztviselőként tűnt fel az V. kerületi önkormányzat közterület-felügyeleti és szociális intézményének honlapján is.

A cikk megjelenése után Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros ellenzéki frakció vezetője levélben fordult a kerület fideszes polgármesteréhez, Szentgyörgyvölgyi Péterhez, és részletes információkat kért az ügyről. A kerületvezető helyett a jegyző válaszolt, aki azt írta 2021 februárjában, hogy az önkormányzat 2020. szeptember 7-től áll szerződésben a Iustum Consulting Kft.-vel. „Az V. kerületi önkormányzat intézményei közül kizárólag a Tesz-Vesz Óvoda, a Játékkal-mesével Óvoda és a Bástya Óvoda áll a Kft-vel szerződéses viszonyban” – fogalmazott Sélley Zoltán, hozzátéve: az önkormányzati tulajdonú cégek egyikével sem áll jogviszonyban Nagy cége. A válaszából az is kiderült, hogy

az önkormányzat havi 1,5 millió forintot fizetett a volt helyettes államtitkár cégének ekkoriban, amely a jegyző állítása szerint a legolcsóbb ajánlatot adta.

Nagy János letartóztatása után Csárdi Antal, a kerület országgyűlési képviselője közérdekűadat-igénylésben kérte ki a megbízási szerződést az önkormányzattól. Ebből azt derült ki, hogy a Iustum Consulting Kft. lényegében csak szakmai tanácsokat és támogatást nyújtott az önkormányzat adatvédelmi tisztviselőjének. „Úgy kötött tehát fiktívgyanús szerződést a Belváros fideszes többségű önkormányzata adatvédelmi megbízásra, hogy egyébként van adatvédelmi tisztviselője a önkormányzatnak” – vonta le a következtetést közleményében az LMP országgyűlési képviselője 2021 márciusában.

A Iustum Consulting Kft.-t Nagy János 2018-ban alapította egy társával, majd a letartóztatása után eladta neki az 50 százalékos tulajdonrészét. A cégnek 2020-ban 150 millió, 2021-ben 57 millió forintos nettó árbevétele volt, másfél éve már új néven működik.

„Egy újabb ügy, melyben az V. kerületi Önkormányzat fideszes vezetése nem nyílt lapokkal játszik”

– kommentálta a Telexnek Kovács Alex Gábor a most felszínre került ügyet. Az ellenzéki frakcióvezető azt ígérte, a keddi képviselő-testületi ülésen megkérdezi a polgármestertől és a jegyzőtől, hogy

  • mik azok az információk az ügy kapcsán, amikről eddig nem tájékoztatták a képviselőket és a közvéleményt;
  • ki az érintett vezető;
  • van-e még további felelőse az ügynek; és
  • kezdeményeztek-e belső vizsgálatot.

Hat év börtönbüntetést kért az ügyészség a volt helyettes államtitkárra

Az adatvédelmi szerződés csak az egyik pontja a vádiratnak. Az ügyészség szerint a minisztérium háttérintézménye a volt helyettes államtitkár utasítására kötött megbízási szerződéseket ügyvédi irodákkal és egy céggel, ezek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Csakhogy az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek valójában nem volt szüksége a vádirat szerint, és a szerződésben foglalt feladatokat a cég nem végezte el.

Nagy János egy másik korrupciós ügy miatt tartott tárgyalás szünetében a Budapest Környéki Törvényszék folyosóján, 2022. szeptember 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Nagy János egy másik korrupciós ügy miatt tartott tárgyalás szünetében a Budapest Környéki Törvényszék folyosóján, 2022. szeptember 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A volt helyettes államtitkár az ügyészség szerint ezen kívül nyomást gyakorolt a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

Az előkészítő ülést március 21-re és 28-ra tűzte ki a Székesfehérvári Törvényszék.

Ha Nagy teljes körű beismerő nyilatkozat tesz és lemond a tárgyalás jogáról, hat év börtönbüntetést kaphat az ügyészség indítványa alapján.

Továbbá hat évre eltiltanák a közügyektől, a köztisztviselői feladatok ellátásától és indítványozták a zár alá vett vagyona elvonását is – derült ki Polt Péter leveléből, amelyben azt is írta, hogy nyolc másik gyanúsított van az ügyben.

A legfőbb ügyész a helyettes államtitkár nevét nem árulta el a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére, a Székesfehérvári Törvényszék azonban – mivel közszereplőről van szó – a monogramját megírta a Telex megkeresésére, amely alapján már egyértelműen azonosítani tudtuk Nagy Jánost. A többi vádlott nevét a bíróság személyiségi jogok miatt nem adhatja ki.

„Magyarországon zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Az Agrárminisztérium a Nagy Jánoshoz köthető ügyben haladéktalanul intézkedett” – reagált a hvg.hu megkeresésére az Agrárminisztérium múlt héten, amikor kiderült, hogy a tárca volt helyettes államtitkára a vádlott. Hozzátették, a törvények mindenkire vonatkoznak, ezért a minisztérium mindenben segíti a nyomozó hatóság munkáját.

Nagy Jánost 2018-ban nevezték ki földügyekért felelős helyettes államtitkárnak. Két évvel később, 2020 decemberében mentette fel Orbán Viktor az agrárminiszter kezdeményezésére, miután egy másik korrupciós ügy miatt letartóztatták és házi őrizetbe vették. A tavaly szeptemberi bírósági tárgyaláson Nagy tagadta az ellene felhozott vádakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!