Kövér László: Mihelyt megadtuk a hozzájárulásunkat, Finnország ellenünk fordult

2023. április 10. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

„A finn barátaink a fair play szabályait alkalmazva, mihelyt mi megadtuk a hozzájárulásunkat a ratifikációs döntésünkkel a NATO-csatlakozáshoz, rá másnap ők beléptek a Magyarországgal szembeni, Európai Bíróság előtt zajló perbe az LMBTQ-ügyben. Gratulálok!” – mondta Kövér László Bayer Zsoltnak vasárnap a Hír TV-ben.

Az Európai Bizottság még tavaly decemberben nyújtott be kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet az Európai Bírósághoz a 2021 nyarán megszavazott, melegellenessé eltérített pedofiltörvény ügyében, ehhez csatlakozott később az Európai Parlament is, valamint egy sor uniós tagállam is, legutóbb például a finnek, akik pár nappal ezelőtt lettek hivatalosan is NATO-tagok.

A házelnök szerint sok idő kell még ahhoz, hogy a helyzet a magyarok és a finnek között visszajusson oda, ahol úgy 10-15 évvel ezelőtt volt.

„Mi azt látjuk, hogy két olyan ország kérte, illetve kéri a hozzájárulásunkat egy szövetségbe való felvételre, aminek mi már a tagjai vagyunk, akik a legminimálisabb tiszteletet sem tanúsították Magyarország, a magyar nép választásokon kifejezett akarata iránt. Sőt, a politikájukkal, a megnyilatkozásukkal effektív kárt okoztak és okoznak mind a mai napig a magyar nemzeti érdekeknek. Tehát nem világos a frakció tagjai számára – számomra sem –, hogy miért is kéne nekünk figyelembe venni azt, amit ők gondolnak. Miért kéne őket nekünk a saját döntésünkkel szövetségesként befogadni, miközben ők egy másik szövetségben nemhogy nem szövetségesként bánnak velünk, hanem úgy, hogy civilizált viszonyok között az ember vagy egy ország az ellenfeleivel, de még az ellenségeivel sem bánik” – fejtegette véleményét Kövér, aki szerint egyébként „amit én a Fidesz-frakció belső hangulatáról tudok, az nem tükröződik a sajtóban”.

A házelnök arról is beszélt, „Magyarországon azért volt népszavazás” a NATO-csatlakozásról, közben meg „mind Svédországban, mind Finnországban elfelejtették erről is megkérdezni az embereket, hogy vajon szeretnének-e tényleg a NATO-hoz csatlakozni, vagy ez csak a politikai elitjüknek a magánvéleménye. A magyar parlamenti képviselők tucatjával kaptak olyan Svédországból meg Finnországból érkező emaileket ottani választópolgároktól, amelyek arra próbáltak bennünket rávenni, hogy ne fogadjuk el a csatlakozást, merthogy semmiféle demokratikus legitimáció e mögött a döntés mögött nincsen.”

Kövér már korábban is beszélt arról, hogy a finnek és a svédek „nevesíthető károkat” okoztak Magyarországnak.

A magyar kormány az eredeti tervek szerint már tavaly ősszel jóváhagyta volna a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét, ám ez végül nem történt meg. Aztán változatos magyarázatokkal álltak elő, hogy miért nem szavazták még meg a javaslatokat, február végén pedig felmerült, hogy a Fidesz–KDNP-frakcióban többen nehezményezik, hogy a svédek és a finnek „sértegették” Magyarországot. Emiatt tárgyalódelegációt küldtek a két országba. Ezután úgy tűnt, rendeződött a dolog, végül azonban csak a finnek kérelmét hagyta jóvá az Országgyűlés.

A svédek csatlakozási kérelmét egyelőre sem Magyarország, sem Törökország nem hagyta jóvá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!