Kövér László: Nevesíthető károkat okoztak Magyarországnak a svédek és a finnek

2023. március 4. – 07:40

Másolás

Vágólapra másolva

Kövér László szerint olyan politikusok kérnek most támogatást, akik úgy viselkedtek az elmúlt években Magyarországgal szemben, hogy az ellenségünktől is durva lett volna – a svéd–finn NATO-csatlakozásról és a háborúról a Hír TV Napi Aktuális című műsorában beszélt a házelnök.

Magyarország szuverén ország, a parlamentje a saját belátása szerint állapítja meg a napirendjét – mondta Kövér arról, hogy miért csak hét hónap után tűzték napirendre a két ország NATO-tagságának ratifikációját az Országgyűlésben. Értékelése szerint „hecckampány” zajlik, mivel a törökök jóváhagyása nélkül nem lehet teljes értékű tag a két ország.

„Világossá kell tenni, hogy kikérjük magunknak ezt az eljárást, nincs joguk beleszólni a magyar politikába”

– indokolta a házelnök, hogy miért van szükség „jószolgálati” tárgyalódelegáció küldésére Svédországba és Finnországba, szerinte a bizalmat aláásták az utóbbi időben. „Ez nem jó modor vagy érzékenység kérdése, ezek az országok azon túl, hogy válogatott sértésekkel illették Magyarországot éveken keresztül, konkrét, nevesíthető károkat okoznak nemzeti érdekeinknek” – tette hozzá.

Kövér arról is beszélt, hogy a NATO és az unió egyes tagállamai még nem harcoló félként, de már részeivé váltak az orosz–ukrán háborúnak. Ezt azzal indokolta, hogy bizonyos országok már 60 milliárd dollárt meghaladó értékben küldtek halált okozó katonai eszközöket Ukrajnába.

A veszély felmérhetetlen, kísérteties hasonlóságot lehet felfedezni az első és a második világháború előtti időszakkal

– mondta Kövér, hozzátette, a béke a két harcoló félen múlik alapvetően.
Szerinte tárgyalóasztalhoz kell ülni, befejezve az öldöklést, és olyan kompromisszumra kell jutni, amely Ukrajna területi integritását és Oroszország biztonsági elvárásait egyaránt figyelembe veszi.

A gyermekvédelmi törvény várható szigorításáról annyit mondott, hogy például át kell tekinteni azon médiumok szabályozását, amelyek nem magyarországi telephellyel működnek, de itt sugároznak. A házelnök a szuverenitás olyan területének nevezte ezt a kérdést, ahol nincs hová hátrálni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!