Az Európai Parlament is csatlakozik a melegellenes törvény miatt Magyarország ellen indított perhez

2023. március 21. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága kedden úgy döntött, hogy a képviselő-testület is részt vesz az Európai Bizottság oldalán (EB) a melegek jogait sértő törvényi rendelkezések miatt Magyarország ellen indított perben – írja a Népszava.

A szakbizottság döntését követően az EP jogi szolgálata elkészíti a dokumentumokat, amelyeket azután benyújt a bíróságnak. Elméletben Roberta Metsola EP-elnök még emelhet kifogásokat ez ellen, de a Népszava információi szerint ez nem valószínű.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz a 2021 nyarán megszavazott, LMBTQ-ellenes pontokat is tartalmazó „pedofiltörvény” ügyében.

A magyar rendelkezés miatt már elindult egy kötelezettségszegési eljárás, ám ez nem vezetett eredményre, ezért az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult a keresetével. Korábban az uniós tagállamok közül Belgium, Hollandia, Írország, Luxemburg és Portugália is jelezte, hogy az EB pozícióit kívánja erősíteni a perben. A Népszava értesülései szerint nem kizárt, hogy a közeljövőben Németország és Franciaország is bejelenti a közreműködését.

Az Európai Bizottság arra kéri az EU Bíróságát, hogy állapítsa meg: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, amikor elfogadta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és a gyermekek védelméről szóló törvénymódosításokat.

A magyar jogszabály többek között tiltja, hogy 18 éven aluliak számára homoszexualitást, nemváltást vagy „öncélú szexualitást” jelenítsenek meg, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból. Az EB a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése és/vagy megjelenítése tekintetében foglalt tilalmak és korlátozások miatt fordult az EU bíróságához.

Az Európai Bíróság már több magyar törvény esetében kimondta, hogy azok sértik az uniós jogot: a lex CEU és a Stop Soros törvény is ilyen eljárásnak esett áldozatul. De mielőtt ez megtörténhet, hosszú, gyakran évekig tartó jogi procedúrának kell lezajlania, aminek a során eldöntik, hogy az adott jogszabály összeegyeztethető-e az uniós jogrenddel. Így ha nem vonja vissza a melegellenes törvénymódosítást a magyar parlament, és az EU Bírósága elé kerül az ügy, akkor is csak évek múlva számíthatunk eredményre.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!