Győr-Mosonban 130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre, már nem rezidensek fogadják a betegeket

2023. március 30. – 12:22

Győr-Mosonban 130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre, már nem rezidensek fogadják a betegeket
A kép az első ügyeleti napon készült, a győri orvos-polgármester tette fel az oldalára – Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint 130-nál több háziorvos jelentkezett Győr-Moson-Sopronban az ügyeleti ellátására, nincs ezért szükség a továbbiakban a győri kórház fiatal orvosainak beosztására.

Egy nap múlva lejár a határideje annak a megállapodásnak, amelyet a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház kötött az Országos Mentőszolgálattal. Március 1-jétől a hónap végéig ugyanis a kórház orvosai látták el ezt a feladatot a háziorvosok helyett.

Ez kényszer szülte megoldás volt, ugyanis az új rendszer indulásáig egyetlen háziorvos sem írta alá a szerződést Győr környékén az egészségügy helyzete miatti tiltakozásul. Az első napok tapasztalatait ebben a cikkünkben megírtuk: a helyi orvostársadalmat megosztotta a helyzet kezelésének módja, de a betegfogadás – alacsony forgalommal – jól működött. Március közepén adott ki adatokat az OMSZ, akkor Győr-Moson-Sopronban 62 háziorvossal és 20 gyerekorvossal kötöttek szerződést.

A MOK és az egészségügyi kormányzat eközben egymásra mutogatva állt elő újabb és újabb példával, hogy ki és hogyan fenyegeti az orvosokat. Tény, hogy a háziorvosok figyelmeztető levelet kaptak, amelyben komoly büntetést lebegtettek be az ellenállást választóknak, az orvosi kamara erre pertársaságok létrehozását javasolta.

A győri kórházzal kötött szerződés pénteken lejár, a Telexnek pedig az OMSZ azt válaszolta: a megállapodásban foglalt együttműködésre áprilistól már nincs szükség a háziorvosi ügyeletek működéséhez.

Azt is írták: „Az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok Győr-Moson-Sopron vármegyében is egyre nagyobb számban csatlakoznak, a jelentkezők száma már 130 fölött van. Ez dinamikus adat, a szám óráról órára növekszik.”

Információink szerint már ezekben a napokban sem rezidensek, illetve szakorvosjelöltek dolgoztak az egyébként a kórház épületében kialakított ügyeleti rendelőkben. Akiket korábban beosztottak, azokkal is közölték, hogy nem kell délutántól ügyelniük, jön háziorvos helyettük.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!