Győr-Moson-Sopronban az OMSZ a háziorvosok helyett a megyei kórházzal kötött szerződést az ügyeleti ellátásra

2023. február 25. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

Győr-Moson-Sopronban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a háziorvosok helyett a megyei kórházzal kötött szerződést az alapellátási ügyeleti feladatok ellátására. Az ügyeleti pont Győrben és Mosonmagyaróváron is a kórházban működik majd március elsejétől. Az orvosoknak magasabb órabér és az ünnepnapokra járó magasabb díj mellé még „8 óra fizetett szabadnap” is járna, írja a Népszava a Győr-Moson-Sopron megyei kórház főigazgatójának és orvosigazgatójának kollégáiknak írt levele alapján.

Mi is megírtuk pénteken, hogy Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője lapunknak azt mondta: az új háziorvosi ügyeleti rendszertől függetlenül, korábban és jelenleg is számos helyen látnak el háziorvosi ügyeletet rezidensek. Azt is mondta, nem tud arról, hogy kirendelnének orvosokat az ügyeleti ellátás biztosításához.

A Népszava információ szerint viszont ha nem is kirendelik, de kérik az orvosokat, hogy jelentkezzenek a feladatra. Az eredetileg 7-11 ezer forintos óradíjat is valószínűleg a több jelentkező reményében toldották meg: Győrben 10-12 ezer forintra, Mosonmagyaróváron pedig 12-15 ezer forintra emelkedik az orvosok ügyeleti óradíja.

A Népszavának Szíjjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnöke is beszélt arról, hogy nem írta alá elég orvos az ügyeleti szerződést. Azt mondta:

az, hogy az OMSZ a háziorvosok helyett a megyei kórházzal kényszerült szerződni, azt jelzi, hogy sokkal kevesebben írták alá, mint amennyi orvosra szükség lenne.

Szíjjártó levelet írt a szakorvosjelölteknek, amiben arra kérte kollégáit: ne írjanak alá, ne ügyeljenek a háziorvosok helyett, mert gyakorlatilag „sztrájktörővé válnak”, azok ugyanis, akik ily módon vállalnak plusz munkát, eladják a jövőjüket egy tál lencséért.

Szíjjártó László a Népszavának azt mondta: „Azt szeretnénk, ha minél több kolléga és a betegek számára is világos lenne: nem arról van szó, hogy a háziorvosok sokan nem akarnak ügyelni, és emiatt helyettünk kellene dolgozni. Mi csupán azt szeretnék elérni, hogy a kormány kezdjen el tárgyalni az orvosi kamarával a követelésekről. (…)”

Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy két héttel az új rendszer indulása előtt miért akaszkodtak össze az orvosok a kormánnyal Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Beregben. Itt írtunk részletesen arról, hogyan alakítja át az orvosi ellátás első vonalát a kormány, és hogy mitől kockázatos lépés ez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!