Amerikai nagykövet: A magyar kormány különféle vészhelyzetekre hivatkozva már 2547 napja kerüli ki a parlamentet

2023. március 29. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Zárt körű találkozón beszélt magyar újságíróknak magyarországi ügyekről szerdán David Pressman, az USA magyarországi nagykövete. A magyar kormánnyal szemben megfogalmazott kritikai észrevételei miatt a kormánypropagandában rendszeresen támadott diplomata ezen a találkozón – melyet a 444.hu tudósítása alapján ismertetünk – válaszolt a magyar kormánynak, mely szerint Joe Biden azért nem hívta meg Magyarországot a 121 ország részvételével március 28. és 30. között tartandó ún. „demokráciacsúcsra”, mivel a kormány „sem a háború, sem a migráció, sem a gender ügyében” nem ért egyet Biden politikájával, hanem „Trump elnök úr” politikáját támogatja. Pressman szerint a meghívás elmaradása nem függ össze a korábbi vagy a mostani elnökhöz fűződő barátsággal, hanem sokkal inkább azzal, hogy egy ország kormánya mennyire elkötelezett a demokratikus értékek iránt. A demokratikus deficitre a nagykövet azt a példát hozta fel, hogy

a magyar kormány nemrégiben újra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, és ezzel a különböző veszélyhelyzetek már több mint 2547 napja érvényben vannak Magyarországon, és ezalatt a kormány rendeleti úton, a magyar parlament kikerülésével hozhat törvényeket.

Magyarországon többféle válság-, illetve veszélyhelyzet van, amelyek alkalmat adnak a kormánynak, hogy rendeleti úton is hozzon törvényeket, ne csak a parlamenten keresztül:

  • 2016 márciusa óta folyamatosan érvényben van a korlátozott rendkívüli jogköröket biztosító „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet”.
  • 2020-ban jött a 2022 júniusáig tartó, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, ami nagyban kibővítette a rendeleti kormányzás lehetőségét.
  • Hónapokkal a koronavírus-járvány lecsengése után a 2022. február 24-én indított orosz invázióra hivatkozva jött a háborús és a hozzá kapcsolódó energetikai veszélyhelyzet, ami újabb lehetőséget teremtett a rendeleti kormányzásra.

Ahogy arról részletesen is írtunk, 2022-ben például 267 kormányrendelet született a veszélyhelyzetre hivatkozva, ez az összes tavalyi jogszabály 18,5 százaléka – köztük például olyan, a háborúhoz még közvetetten sem kapcsolódó törvények, mint a tanárok kirúgását vagy a kormány korábbi tevékenységének eltitkolását megkönnyítő jogszabályok. A kormánynak egyébként kétharmados többség birtokában nem okozna politikai nehézséget a rendeleti úton hozott törvények normál eljárásban való elfogadtatása.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!