A kormánysajtó szerint az amerikai nagykövet túlmozgásos áldiplomata

2022. november 21. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Túlmozgásos áldiplomata, Joe Biden embere, magyar belpolitika befolyásolója – az Origo, és szinte a teljes kormánysajtó így definiálták hétfői cikkeikben az idén augusztus óta hivatalban lévő amerikai nagykövetet, David Pressmant.

Az már egészen megszokott kezd lenni, hogy a kormányoldal nem igazán szívélyes az amerikai nagykövettel, aki még Barack Obama elnök idején, 2014–2017 között az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselte nagykövetként az Egyesült Államokat. Ennek a hűvös viszonynak az előszele volt már az, hogy Pressmant a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerikai Főosztályának vezetője fogadta érkezésekor, az ilyenkor általában bevett államtitkári szint helyett.

És ne feledkezzünk meg arról sem, mikor travoltázva trumpozós Twitter-párbaj tört ki Orbán és az amerikai nagykövet között.

Az ügy előzménye, hogy a diplomata viszonylag gyakran és élesen kritizálja a kormánypártot. Korábban arról beszélt, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia, a jogállamiság, de ez a kifejezés eufemizmus: elfedi azt a szándékosságot, ami az igazságszolgáltatás befolyásolása vagy a sajtószabadság szisztematikus leépítése mögött áll.

David Pressman – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
David Pressman – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A nagykövet Orbánék háborús kommunikációjáról azt mondta,

„aggodalommal tölt el, amikor látom, hogy Moszkvából rakéták repülnek a kijevi játszóterekre – Magyarország külügyminisztere pedig eközben Moszkvába repül, hogy Facebook Live konferenciákat tartson a Gazprom központjából”.

Ezek után az világos, hogy miért nem jó a viszony a kormány és az amerikai nagykövet között, de eddig a dollárbaloldalozás, áldiplomatázás elmaradt. Most viszont az Origo ledobta a bombát, ami vírusként terjedt tovább, így tehát itthon a kormánymédia így látja a NATO-tagállam, Amerika nagykövetét:

„Az új amerikai nagykövet legfőbb célja hazánkban, hogy folyamatosan ellenőrizze a több milliárd forintos kampánytámogatást kapó dollárbaloldalt – számolt be róla az Origo. Joe Biden embere korábban magához rendelt két magyar bírót is, hogy többek között így próbálja befolyásolni a magyar belpolitikát. David Pressman a szabadon működő magyarországi újságokat is megtámadta, végül a HírTV tette nevetségessé a túlmozgásos áldiplomatát.”

Ezek után izgatottan várjuk, mi jöhet még a folytatásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!