Varga Mihály megígérte, hogy a bankoknál és a gyógyszeriparban csökkentik az extraprofitadót

2023. március 8. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány fokozatosan kivezeti az extraprofitadót, mert „megígértük, hogy az ebben a formájában csak két évig marad fenn. A bankrendszer és a gyógyszeripar adóterhét mindenképpen csökkenteni fogjuk. Van, ahol gyors, van, ahol lassabb kivezetésre van kilátás”, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy interjúban.

A különadókat hivatalosan az „extraprofit” után kell befizetni a vállalatok egy részének a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba. Ebben a cikkünkben írtunk részletesen arról, hogy a kormány a választások előtt komoly osztogatást végzett, majd kiderült, hogy egy kissé kellemetlen az államháztartás helyzete. A kilátásokat rontja, hogy a világgazdaság is bukdácsol: még helyre sem állt a normális rend a Covid után, de már megérkeztek az orosz–ukrán háború hatásai.

Varga a jövedéki adó ügyében azt mondta, alacsonyan akarják tartani a dohány- és alkoholtermékek adóját. Állítása szerint márciusban kezdik előkészíteni a 2024-es költségvetést, hogy a parlament júniusban már tárgyaljon, júliusban pedig szavazzon róla.

Megemlítette azt is, szerinte sok tanulsága van a kataügynek, és abban már hamarabb lépni kellett volna. Szerinte 2022 elejére „a kata már nem az a kata volt”, aminek indult, és „reagálni kellett a visszaélésekre, miután arról jöttek a hírek, hogy informatikai cégek komplett munkavállalói csapatai katáznak, mint ahogy több helyen a biztosítók ügynöki rendszere is erre állt át”.

Varga szerint „várható volt, hogy amikor már többen vannak a kapun belül, a konfliktus is nagyobb, ha azt kérjük, néhányan, akik nem odavalók, menjenek a kapun kívülre”. De a miniszter szerint a kormányt igazolja, hogy maradt 145 ezer vállalkozó a „szűkített körben”, ami reálisabb szám, mint az addigi 450 ezer. Ráadásul szerinte „azóta az is kiderült: a riogatásokkal ellentétben sokan még jobban is járnak átalányadóval, mint katával. A cipő valójában ott szorít, ahol bújtatott foglalkoztatásról volt szó.”

A kormánypártok alig két nap alatt nyomták át az Országgyűlésen az új katatörvényt, amivel gyakorlatilag kivégezték a katát: szeptembertől a katások csak magánszemélyeknek dolgozhatnak, ami 400 ezer katás vállalkozó közül több mint 300 ezret érint. Ők vagy átálltak más adózási nemre, vagy felhagytak a korábbi munkájukkal. A törvény elfogadása után tüntetések kezdődtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!